Dolfijnhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dolfijnhoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Dolfijnhoeve", vermoedelijk teruggaand op het voormalige "Kasteel van Opschoten", eens eigendom van Lampernissenaar Zannekin (14de eeuw); illustratie van deze heerlijkheid in vorm van waterkasteel met landerijen, door A. Sanderus. Het huidige boerenhuis met haar talrijke verbouwingen, is hierin moeilijk herkenbaar. Thans hoeve met boerenhuis op terp, aanleunende stallingen en losstaande schuur en nutsgebouwen, gelegen in elkaars verlengde; geen specifiek erf. Rest van oorspronkelijke omwalling ten zuiden. Moestuin voor het huis.

Ten noorden van wal, boerenhuis van drie traveeën + één travee met rechts opkamer en één bouwlaag onder aangepast, gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met ten westen wolfseind en kort overkragende dakrand, uit de 16de eeuw (?) doch met oudere onderkeldering. Verankerd gebouw van gele baksteen op gecementeerde sokkel, met talrijke wijzigingen. Sporen van korf- en steekboogvormige ontlastingsbogen ter hoogte van tweede en derde travee. Gehalveerde korfboogvormige kelderopening met getralied kozijn. Beluikt opkamervenster onder houten latei, verdiept in geprofileerde korfboog met kwartholbeloop. Dubbel geprofileerde tudorboogdeur met afschuining; behouden (?) houten geprofileerde tussendorpel; bovenlicht met radverdeling. Noordgevel met sporen van gekoppelde korfbogen boven rechthoekige kelderopening met getralied kozijn, verdiept in geprofileerde korfboogomlijsting; rechts ervan: rechthoekig venster met houten kruiskozijn, eveneens in korfboogomlijsting en smal rechthoekig venster met getralied kozijn. Recente uitbouw onder lessenaarsdak tegen laatste travee. Oostelijke zijgevel gekenmerkt door twee gelijklopende zogenaamd Brugse traveeën met geprofileerde omlijsting en afzaat, de linker met korfboog, de rechter met getrapte bekroning. Beide traveeën voorzien van rechthoekig drielichtvenster met houten latei, verdiept in korfboog, ter hoogte van opkamer en smal rechthoekig venster ter hoogte van zolder. Rechthoekige kelderopening met getralied kozijn in korfboogomlijsting onder elke travee. Westgevel met sporen van wijzigingen en meerdere aanleunende 20ste-eeuwse nutsgebouwen zonder specifieke kenmerken.

Interieur met onder meer natuurstenen, geprofileerde schoorsteenstijlen in gotische trant, en rechthoekige binnendeur verdiept in natuurstenen korfboogomlijsting met afgeschuind beloop eindigend op ezelsoor.

Overige hoevegebouwen, onder meer sterk aangepaste dwarsschuur, zonder noemenswaardigheid.

• SANDERUS A., Flandria Illustrata, Keulen, 1641-1644, p. 10.