Hoeve Kleen Eversam

Beschrijving

Meerledige hoeve midden weilanden; interessant boerenhuis op lage terp, deels omwald ten zuidoosten; bereikbaar via onverharde oprit. Kleine moestuin voor erfzijdegevel (ten zuiden). Storende 20ste-eeuwse loods ten noordwesten.

Vroeger afhankelijk van de abdij van Eversam.

Boerenhuis met links opkamer van twee traveeën + vier traveeën. Lager woongedeelte en één bouwlaag onder onderbroken gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, hogere nok boven opkamer). Opschrift Anno 1642 in cartouches in de Westelijke zijgevel; 19de- en 20ste-eeuwse aanpassingen, voornamelijk in het lager, mogelijk jonger (?) woongedeelte. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw. Opkamer afgelijnd door een geprofileerde bakstenen kroonlijst.

Zuidgevel: opkamervensters met laat-gotische inslag: rechthoekige, oorspronkelijk beluikte kozijnen in tudorboogomlijsting met halfrond beloop, geprofileerde neuten en afzaat; omlopende tudorboogvormige druiplijst met gestrekte uiteinden. Rechthoekige kelderopening met houten, getralied kozijn.

Noordgevel geajoureerd door twee rechthoekige kozijnvensters (20ste-eeuws houtwerk) in geprofileerde kortboogomlijsting met kwartholbeloop eindigend in ezelsoor op afzaat; bekronende korfbogige druiplijst met gestrekte uiteinden. Drie rechthoekige kelderopeningen met getralied kozijn en houten latei, in rondboogomlijsting met sluitsteen en imposten.

Westgevel: aanzet van een verdwenen topstuk; hogervermelde cartouches; rechthoekig kozijnvenster in korfboogomlijsting met halfrondbeloop op neuten, onder gelijkvormige druiplijst met gestrekte uiteinden ter hoogte van de top. Kleine nis met Mariabeeld rechts onderaan.

Lager woongedeelte met overkragende dakrand. Rechthoekige muuropeningen, voornamelijk 20ste-eeuws houtwerk. Beluikte vensters op arduinen (?) lekdrempels in Zuidgevel. Geprofileerde tussendorpel en deels bewaarde roedeverdeling in linker venster; kozijnconstructie met kleine roedeverdeling in overige vensters. Aangepaste kozijndeur met bovenlicht ter hoogte van vijfde travee.

Achtergevel van lager woongedeelte: links opkamer van twee traveeën. Sporen van bouwnaad rechts van laatst genoemde; steunbeer ter hoogte van vierde travee. Centraal dakvenster onder overkragend zadeldak. Rechthoekige kelderopeningen in korfboognis en beluikte vensters met houten klooster- en kruiskozijn in rechthoekige omlijsting. Oostzijgevel voorzien van aandak, muurvlechtingen en schouderstukken.

Overige hoevegebouwen, onder meer ten zuiden een stalling en een klein nutsgebouw rechts van het woonhuis, uit het laatste kwart van de 19de of eerste kwart van de 20ste eeuw, zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi