Afspanning Hogen wayenburg

Gemeente Alveringem

• Actualisatie Alveringem (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Alveringem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Afspanning Hogen wayenburg

Beschrijving

Nr. 10. Z.g. .Hogen wayenburg", voormalige afspanning, thans herberg met achterliggend bakhuis en boomgaard. Alleenstaand boerenarbeidershuis bestaande uit l.woongedeelte van vijf trav. (dubbelhuisopstand) en een drie trav. tellend r.stal- en schuurgedeelte en één bouwl. onder een licht gebogen zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen, hanggoot) met kort overstekende rand, uit XIXb-c.

Verankerde rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor de strekken. Rechth. muuropeningen: vensters met beluikt kozijn en geprofileerde tussendorpel; kozijndeur met verdeeld bovenlicht. Staldeurtje eveneens met kozijn. Soortgelijke achtergevel met twee r.opkamertrav. L.zijgevel o.m. voorzien van een rechth. kelderopening met getralied houten kozijn in getoogde omlijsting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi