Zogenaamd "Hogen wayenburg", voormalige afspanning, thans herberg met achterliggend bakhuis en boomgaard. Alleenstaand boerenarbeidershuis bestaande uit links woongedeelte van vijf traveeën (dubbelhuisopstand) en rechts een drie traveeën tellend stal- en schuurgedeelte en één bouwlaag onder een licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen, hanggoot) met kort overstekende rand, uit tweede - derde kwart van de 19de eeuw.
Verankerde rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor de strekken. Rechthoekige muuropeningen: vensters met beluikt kozijn en geprofileerde tussendorpel; kozijndeur met verdeeld bovenlicht. Staldeurtje eveneens met kozijn. Soortgelijke achtergevel met twee opkamertraveeën rechts. Linker zijgevel onder meer voorzien van een rechthoekige kelderopening met getralied houten kozijn in getoogde omlijsting.
Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent. Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De voormalige afspanning werd gerenoveerd, met behoud van de herkenbaarheid van het woongedeelte met dubbelhuisindeling en de opkamer aan de achterzijde. De gevels bleven bewaard, maar werden verhoogd en het dak werd vernieuwd. Het voormalige stal- en schuurgedeelte werd ingrijpender aangepast, onder andere wat betreft de muuropeningen. De achterliggende boomgaard en bakhuis zijn niet bewaard.