Omwalde boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Oorspronkelijk omwald boerenarbeidershuisje, thans buitenverblijf, met rest van wal afgezet met knotwilgen, ten westen. Gelegen midden weilanden, omgeven met doornhagen.

Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en stro) met overstekende rand op modillons, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw (circa 1800 ?). Lange gevels rustend op geel bakstenen stoel (deels vernieuwd), voorzien van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen (vernieuwd). Uitstekende ankerbalken. Rechthoekige muuropeningen: beluikte kozijnvensters met kleine roedeverdeling en dito deur met geprofileerde tussendorpel en bovenlicht met kleine roedeverdeling. Opkamer in de achtergevel, ter hoogte van de twee linker traveeën. Verankerde geel bakstenen zijgevels. Rechthoekige kelderopening met houten, getralied kozijn in korfboogomlijsting, in oostelijke zijgevel.

Ten zuiden van huis: eenlaags nutsgebouwtje onder zadeldak (golfplaten), uit de 20ste eeuw. Horizontale plankenbeschieting. Vervanging van voormalig schuurtje en, of stal ?.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi