Volgens J. Verbesselt een villa nova-stichting, de zogenaamde Curtis de Hoxdonck, uit het begin van de 13de eeuw, waarvan de uitbouw circa 1250 werd toevertrouwd aan de abdij van Kortenberg (zie gemeente-inleiding).
In zijn huidige vorm omgracht 18de-eeuws complex van L-vormig ingeplante, verankerde bakstenen gebouwen, recent gedecapeerd. Aan straatzijde breedhuis onder zadeldak (mechanische pannen) met lijstgevel van vijf traveeën en één bouwlaag op zandstenen sokkel; jaarsteen 1718 in de middentravee; aangepaste rechthoekige vensters, rondboogdeuren en getrapte dakvensters.
Linker aanbouwsel van 1916 (zie gevelsteen). Verbonden met haakse noordvleugel door korfboogpoortje in zandstenen omlijsting onder druiplijst. Noordvleugel van twee bouwlagen en veertien traveeën onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien); zijtuitgevels, aan straatzijde met muurvlechtingen (gesinterde baksteen) en medaillon "Anno 1752", jaartal dat eveneens in de zandstenen sokkel gegrift staat. Overwegend rechthoekige vensters, waaronder voormalige kruis- en kloosterkozijnen met zandstenen omlijsting. Aan oostzijde onderkelderd woongedeelte met verhoogde begane grond; rechthoekige deur in hardstenen spiegelboogomlijsting. Haaks aanbouwsel tegen achtergevel.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Op de Kabinetskaart van de Ferraris ligt de hoeve met twee vijvers binnen een deels bewaarde omwalling. In de 19de eeuw was er ook een boomgaard aanwezig binnen de omwalling. Vanaf de 20ste eeuw wordt de boomgaard verder uitgebreid buiten de omwalling ten zuiden van de hoeve.
Vandaag is de omwalling intact en zijn de twee vijvers nog steeds aanwezig. De boomgaard binnen de omwalling is verdwenen en vervangen door een tuinaanleg met enkele bomengroepen.
Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
Topografische kaarten van België, Tweede editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1880-1884, schaal 1:20.000.
Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.