Hoeve Hof ter Heyde

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Hombeek
Straat Walestraat
Locatie Walestraat 16-18, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Mechelen extra muros (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen extra muros (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Heyde

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Hoeve Hof ter Heyde

Deze bescherming is geldig sinds 13-02-1998.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Volgens J. Verbesselt een villa nova-stichting, de zogenaamde Curtis de Hoxdonck, uit het begin van de 13de eeuw, waarvan de uitbouw circa 1250 werd toevertrouwd aan de abdij van Kortenberg (zie gemeente-inleiding).

In zijn huidige vorm omgracht 18de-eeuws complex van L-vormig ingeplante, verankerde bakstenen gebouwen, recent gedecapeerd. Aan straatzijde breedhuis onder zadeldak (mechanische pannen) met lijstgevel van vijf traveeën en één bouwlaag op zandstenen sokkel; jaarsteen 1718 in de middentravee; aangepaste rechthoekige vensters, rondboogdeuren en getrapte dakvensters.

Linker aanbouwsel van 1916 (zie gevelsteen). Verbonden met haakse noordvleugel door korfboogpoortje in zandstenen omlijsting onder druiplijst. Noordvleugel van twee bouwlagen en veertien traveeën onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien); zijtuitgevels, aan straatzijde met muurvlechtingen (gesinterde baksteen) en medaillon "Anno 1752", jaartal dat eveneens in de zandstenen sokkel gegrift staat. Overwegend rechthoekige vensters, waaronder voormalige kruis- en kloosterkozijnen met zandstenen omlijsting. Aan oostzijde onderkelderd woongedeelte met verhoogde begane grond; rechthoekige deur in hardstenen spiegelboogomlijsting. Haaks aanbouwsel tegen achtergevel.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hombeek

Hombeek (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.