Teksten van Burgerhuizen in eclectische stijl

Burgerhuizen in cottagestijl ()

De Witte Berg, een niet genivelleerde duin, aan de Zeedijk bewaart nog een karakteristiek huizencomplex uit het einde van de 19de-begin 20ste eeuw en onder meer naar ontwerp van architect A. Dumont. De omlopende huizenrij met verhoogde begane grond heeft een eclectisch uitzicht geïnspireerd op de cottagestijl met vermenging van neoclassicistische elementen; de ronde hoektoren van Coup de Vent (Geitenweg 9) fungeert als scharnierende blikvanger.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000617, Oudste verkaveling gebaseerd op aanlegplan van 1902-1904
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Karakteristiek rijtje aanpalende huizen in eclectische stijl onder meer geïnspireerd op "cottagestijl", zie houtwerk van dakvensters, met vermenging van classicistische elementen; gelegen op oostkant van duintop "Witteberg", grenzend aan Zeedijk; smalle, klimmende oprit; gerespecteerde duinbegroeiing. Alle huizen met verhoogde begane grond en kelderverdieping te situeren in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Geitenweg nummer 1-3, tweegezinswoning zogenaamd "Abri Côtier". Symmetrisch opgetrokken tweegezinswoning van twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (leien). Gecementeerde, beschilderde baksteenbouw. Accent gevormd door trapezoïdale erkers in de vorm van aanleunende torentjes onder afgewolfd zadeldak links en rechts van centraal, korfbogig inkomportaal (verdeeld). Gebogen onder meer spiegel-, rond- en steekboogvormige benedenvensters; rechthoekige bovenvensters. Deels beluikt; deels kleine roedeverdeling. Meerdere dakkapellen onder zadeldak. Zorg voor het detail zie geriemde en vlakke omlijstingen, afgeronde al dan niet doorlopende lekdrempels, centrale korfboog met druiplijst, sluitsteen en imposten, geprofileerde kroonlijst.

Geitenweg nummer 5, zogenaamd "Anita". Enkelhuis van twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (leien). Bepleisterde, beschilderde lijstgevel. Uitgewerkte voorgevel: halfronde erker bekroond door centraal dakvenster met aansluitend balkon (houten balustrade) onder overkragend wolfsdak, rustend op houten zuiltjes. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen. Deels kleine roedeverdeling. Deels beglaasde deur voorzien van gestileerd traliewerk. Erkertraveeën onderling gescheiden door vlakke pilasters met sokkel en kapiteel; aflijnende geprofileerde kroonlijst; spiegelpanelen op borstwering.

Geitenweg nummer 7-9, respectievelijk zogenaamd "Arc en ciel" en "Coup de vent", zie opschriften in cartouches op borstwering. Diep- en hoekhuis van drie bouwlagen onder geknikte zadeldaken (leien) in eenzelfde stijl. Zandstenen parement; gebruik van hout onder meer voor pseudo-spant (nummer 7), balkon, luifels, schoorstukken en zuiltjes. Nummer 7: vooruitspringend ten opzichte van 9. Enkelhuisopstand met links erkerrisaliet uitlopend op klein balkon; opengewerkt rechter deurportaal met bordes, overspannen door rondboog met sluitsteen, rustend op zuil met sokkel en versierd kapiteel. Paneelmotieven op borstwering. Rechthoekige muuropeningen. Deels kleine roedeverdeling. Nummer 9: gekarakteriseerd door afgeronde hoektoren onder spitsbekroning (leien) en overluifeld balkon ter hoogte van bovenverdieping. Muuropeningen en decoratieve elementen zie nummer 7.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi