is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Pieter
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Pieter
Deze vaststelling was geldig van tot
Ten oosten van Kerkstraat, midden moderne woonwijk gelegen driebeukige, neogotische hallenkerk met toren op het noordwesten. Uitgangspunt: bouw van neogotische kapel door toedoen van mejuffrouw Calmeyn, kleindochter van P. Bortier, in 1860 in zogenaamd "Jozefdorp". Oprichting van hulpkerk: verdubbeling van vermelde kapel, onder leiding van architect J. Vinck (Veurne) van 1891, dankzij de steun van families Calmeyn en Donny, waarna toevoeging van toren.
Gele baksteenbouw; leien bedakingen. Variante op het laatgotische patroon van hallenkerk met westtoren: hallenkerk met noordwesttoren. Het grondplan ontvouwt een driebeukige hallenkerk met rechte koorsluitingen. Beuken van acht traveeën met zijtuitgevels, onder zadeldaken (dakruiter onder ingesnoerde naaldpits boven middenbeuk); markerende steunberen met versnijdingen; spitsboogvensters (tweelichten in zijbeuken; drielichten in middenbeuk) op afzaat. Lager voorportaal onder zadeldak tegen westgevel van middenbeuk: westelijk tuitgeveltje met getoogde deuropening in spitsboogomlijsting.
Vierkante toren van twee traveeën en vier geledingen onder naaldspits; overhoekse steunberen met sokkel en versnijdingen, uitlopend op achtzijdig hoektorentje met spitsbekroning; geajoureerde borstwering tussen laatst genoemde in; gekoppelde spitsbogige galmgaten (tweelichten) op afzaat. Tegen zuidwestelijke hoek aanleunend vijfzijdig traptorentje onder spitsbekroning; gevelritmering door middel van lichtgleuven per travee, verdiept in gezamenlijke spitsboog op afzaat.
Beuken onderling gescheiden door geprofileerde spitsbogige scheibogen op vierkante pijlers met arduinen sokkel; houten spitstongewelven.
Mobilair: "Kruisafneming", naar Rogier Van der Weyden (16de eeuw ?). Neogotische meubilair.
Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Tegen de zuidelijke zijmuur bevindt zich een gedenkteken voor burgerlijke slachtoffers van De Panne van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken heeft de vorm van een breed houten kruis met korte zijarmen, met in het midden een bruin beschilderde reliëfvoorstelling van Christus van het Heilig Hart met een getroffen militair ondersteund door een engel. Onderaan een marmeren gedenksteen, met een houten lijst in twee verticale registers onderverdeeld. Uitgevoerd door L. Bressers uit Gent (gesigneerd).
Herkomst en ontstaansgeschiedenis van dit orgel zijn, hoewel recent, eerder onduidelijk. Het instrument is wellicht kort na 1891 aangekocht. Totaal omgebouwd door Loncke Orgelbouw (Zarren) in 1985.