Sint-Jozefkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Jozefkapel

Gebouwd door de parochianen in 1701, ten tijde van pastoor Van de Male. Gerestaureerd in 1977.

Gecementeerde constructie op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting, onder afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Rechthoekige muuropeningen. Bij de herstellingswerken van 1977 werd boven de deur een reliëf aangebracht van een ploegende Leestse boer en in de rechtse zijgevel een Christusfiguur, beide van steengoedklei van de hand van G. Herregods.

Interieur met bepleisterd tongewelf en beschilderd houten altaar van 1764 (voormalig zijaltaar van de kerk), oorspronkelijk met gepolychromeerde houten beeldengroep van de Heilige Familie (18de eeuw); na de diefstal van 1973 vervangen door een plaasteren beeld van de Sedes Sapientia; de overblijvende 17de-eeuwse beelden van Sint-Jozef en Sint-Nicolaas werden overgebracht naar de kerk, en eveneens vervangen door plaasteren beelden.

• JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Mechelen, Brussel-Antwerpen, 1977, p. 17-18.
  • Leest Geweest, onder leiding van HERREGODS G., s.l., 1978, p. 207.