Burgerhuizen

Beschrijving

Respectievelijk "Villa Lisette" (nummer 3), "Chantecler" (nummer 5) en "'t Everzwijntje" (nummer 9). Aanpalende enkelhuizen in "cottagestijl", waarvan voornamelijk nummer 3 en 9 vrij goed bewaard. Kleurrijk geheel. Breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; overstekende dakrand op schoorstukken bij nummer 5; dakvensters onder geknikt zadeldak bij nummer 9; dakkapellen, klimmend en onder zadeldak, bij nummer 5; verhoogde begane gronden, bereikbaar via trap, bij nummer 3 en 9; gewijzigd souterrain en verhoogde begane grond bij nummer 5; pseudo-vakwerk bij nummer 9; erkervormige linker travee met bekronend balkon; rechthoekige muuropeningen bij nummer 3 en 9, korfbogige bij nummer 5; deels kleine roedeverdeling; veelvuldig gebruik van luifels en houtwerk onder meer voor erkers, balkons, schoorstukken, leuningen; mozaïek met kraaiende haanvoorstelling op erker van nummer 5.

Nummer 7 blijkbaar later, in art-decostijl aangepaste cottage.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De linkse woning van het ensemble (nummers 3-9), de voormalige Villa Lisette (nummer 3), werd gesloopt.

• Google Maps, Streetview, Bortierlaan 3-9, De Panne [online] (geraadpleegd op 18 oktober 2022).