Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dumontwijk

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dumontwijk

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woningen Villa Lisette, Chantecler en 't Everzwijntje

Beschrijving

Respectievelijk "Villa Lisette" (nummer 3), "Chantecler" (nummer 5) en "'t Everzwijntje" (nummer 9). Aanpalende enkelhuizen in "cottagestijl", waarvan voornamelijk nummer 3 en 9 vrij goed bewaard. Kleurrijk geheel. Breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; overstekende dakrand op schoorstukken bij nummer 5; dakvensters onder geknikt zadeldak bij nummer 9; dakkapellen, klimmend en onder zadeldak, bij nummer 5; verhoogde begane gronden, bereikbaar via trap, bij nummer 3 en 9; gewijzigd souterrain en verhoogde begane grond bij nummer 5; pseudo-vakwerk bij nummer 9; erkervormige linker travee met bekronend balkon; rechthoekige muuropeningen bij nummer 3 en 9, korfbogige bij nummer 5; deels kleine roedeverdeling; veelvuldig gebruik van luifels en houtwerk onder meer voor erkers, balkons, schoorstukken, leuningen; mozaïek met kraaiende haanvoorstelling op erker van nummer 5.

Nummer 7 blijkbaar later, in art-decostijl aangepaste cottage.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De linkse woning van het ensemble (nummers 3-9), de voormalige Villa Lisette (nummer 3), werd gesloopt.

• Google Maps, Streetview, Bortierlaan 3-9, De Panne [online] (geraadpleegd op 18 oktober 2022).