erfgoedobject

Appartementsgebouw in art nouveau

bouwkundig element
ID
16253
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16253

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw in art nouveau
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dumontwijk
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dumontwijk
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekappartementsgebouw in art nouveau uit 1927
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis in art-nouveaustijl, voornamelijk tot uiting komend in behandeling van vensters: wisselende vormen, roedeverdeling en omlijstingen; bakstenen gebouw van 1927, zie jaarsteen in erkervormig vooruitspringende straatgevel; uitgebouwde begane grond.


Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Lift

In het appartementsgebouw in de Konijnenweg 1 werd vóór 1958 door Schindler in een open schacht een elektrische personenlift geïnstalleerd. De lift met metalen ophangsysteem ontsluit vanuit de inkom- en trappenhal vijf niveaus en biedt plaats aan drie (oorspronkelijk vier) personen (nominale last: oorspronkelijk 300 kg, nu 225 kg). Metalen hekwerk, ingevuld met draadijzer, schermt de open schachtzijden af. Op de bordes bevinden zich metalen zwaaideuren die op de diverse verdiepingen identiek zijn. De van een lampje voorziene oproepknoppen zijn op de diverse niveaus identiek en dragen het logo van constructeur ‘Schindler’. De houten liftkooi is toegankelijk via een metalen harmonicadeur met handgreep. De kooiwanden bestaan uit eenvoudige houten wandpanelen met verluchtingsgleuven onder het plafond. Tegen de achterwand is een spiegel voorzien. In een zijwand is een gegraveerd metalen bedieningspaneel met zendknoppen en met het logo van de firma ‘Schindler’ ingebracht. Een verlichtingselement, centraal in het eenvoudige houten plafond, zorgt voor de vereiste kooiverlichting. De oorspronkelijke Schindler-elektromotor, kabeltrommel en schakelkast in de machinekamer werden na 1958 aangepast.

 • Informatie verkregen via de vereniging van mede-eigenaars (28 juni 2022).
Auteurs: Becuwe, Frank
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is deel van
  Dumontwijk

 • Is deel van
  Zeelaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Appartementsgebouw in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16253 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.