is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw in art nouveau
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dumontwijk
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dumontwijk
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekappartementsgebouw in art nouveau uit 1927
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dumontwijk
Deze bescherming was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dumontwijk
Deze bescherming was geldig van tot
Hoekhuis in art-nouveaustijl, voornamelijk tot uiting komend in behandeling van vensters: wisselende vormen, roedeverdeling en omlijstingen; bakstenen gebouw van 1927, zie jaarsteen in erkervormig vooruitspringende straatgevel; uitgebouwde begane grond.
Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In het appartementsgebouw in de Konijnenweg 1 werd vóór 1958 door Schindler in een open schacht een elektrische personenlift geïnstalleerd. De lift met metalen ophangsysteem ontsluit vanuit de inkom- en trappenhal vijf niveaus en biedt plaats aan drie (oorspronkelijk vier) personen (nominale last: oorspronkelijk 300 kg, nu 225 kg). Metalen hekwerk, ingevuld met draadijzer, schermt de open schachtzijden af. Op de bordes bevinden zich metalen zwaaideuren die op de diverse verdiepingen identiek zijn. De van een lampje voorziene oproepknoppen zijn op de diverse niveaus identiek en dragen het logo van constructeur ‘Schindler’. De houten liftkooi is toegankelijk via een metalen harmonicadeur met handgreep. De kooiwanden bestaan uit eenvoudige houten wandpanelen met verluchtingsgleuven onder het plafond. Tegen de achterwand is een spiegel voorzien. In een zijwand is een gegraveerd metalen bedieningspaneel met zendknoppen en met het logo van de firma ‘Schindler’ ingebracht. Een verlichtingselement, centraal in het eenvoudige houten plafond, zorgt voor de vereiste kooiverlichting. De oorspronkelijke Schindler-elektromotor, kabeltrommel en schakelkast in de machinekamer werden na 1958 aangepast.