Omwalde hoeve Palinckhove

Beschrijving

Zogenaamd "Palinckhove". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken, rondom onverhard erf; gelegen midden weilanden, ten zuiden van spoorweglijn Veurne-Adinkerke en bereikbaar via onverharde oprit. Traditioneel boerenhuis voor " 't Blote" met merkwaardige schuur. Kleine boomgaard ten noorden. Ten noorden, boerenhuis van oorspronkelijk zeven, thans drie traveeën + rechts opkamer van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, mank wegens recente uitbouw aan noordgevel, hanggoot), uit de 18de eeuw, echter in kern opklimmend tot 1365 volgens bewoners. Oorspronkelijk beluikte, rechthoekige kelderopening met houten spijlen onder de opkamer. Aangepaste vensters links; behouden opkamervensters met beluikt houten bolkozijn. 20ste-eeuwse deur in getoogde omlijsting. Blind opkamergedeelte in achtergevel. Sporen van muurvlechtingen in oostelijke zijgevel. Lager aanbouwsel van één travee onder lessenaarsdak tegen westelijke zijgevel.

Ten oosten, stalling van achttal traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen, deels mank wegens uitbouw aan oostkant) met overstekende dakrand op houten modillons en klimmend laadluik. Getoogde tweedelige staldeuren en recentere rechthoekige muuropeningen. Oostgevel verstevigd door middel van steunbeertjes.

Ten zuiden, recenter stalgebouw (nok parallel aan het huis). Ten westen, dwarsschuur onder mank zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen), in kern opklimmende tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie inscriptie op balk. Sporen van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen in lange gevels. Zijgevels voorzien van aandak, kleine schouderstukken, topstuk en muurvlechtingen. Merkwaardige westgevel tengevolge de rechthoekige schuurpoorten met accoladeboogdeurtje onder luifel, geflankeerd door aandaken met versnijdingen. Overige schuurpoorten recenter Bewaard krukgebint van vier traveeën, gecombineerd met ankerbalkgebint boven tas. 1768: oudste jaartal aangebracht in kerfsneetechniek.

Ten noorden van boerenhuis, bakhuis zonder verdere noemenswaardige kenmerken.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi