Villa Emma

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Emma

Beschrijving

Zogenaamd "Emma", zie opschrift op faïencetegels in achtergevel, luidende "Deze villa, genaamd Emma, hier gebouwd in het woud met zorg en vlijt..." (rest onleesbaar). Landelijk kasteeltje, midden tuin met weiland en boomgaard, in nabijheid van kanaal Duinkerke-Veurne, ten zuiden van recente woonwijk (Kasteelwijk).

Villa bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels onder afgewolfde zadeldaken (geglazuurde mechanische pannen) met tussenliggend terras, uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Rood bakstenen gebouw met gebruik van witte en groene geglazuurde bakstenen onder meer voor strekken en kordons, op een met schijnvoegen gecementeerde sokkel. Hoofdvleugel met twee bouwlagen van vijf traveeën (dubbelhuisopstand), de twee linker traveeën uitlopend op puntgevel. Licht getoogde muuropeningen: vensters met T-ramen en arduinen lekdrempel; benedenvensters onder I-balk met rozetten; boogvelden versierd met kleurrijke faïencetegeltableaus in art-nouveaustijl, voornamelijk vrouwenhoofden midden bloemen. Deels beglaasde, getraliede deur met rechthoekig bovenlicht en bordes. Aflijnende, fraai uitgewerkte houten gootlijst op klossen. Soortgelijke haakse gevel; bovenvensters voorzien van gietijzeren leuning. Typerende hoektoren onder hoog schilddak (leien) rechts achteraan; gietijzeren (?) vorstkam.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi