erfgoedobject

Koorts- of Clercqskapel

bouwkundig element
ID
16298
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16298

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aan de kruising van de Svynx- en Veurnestraat staande veldkapel, geflankeerd door twee linden. Witgekalkt gebouwtje van één travee onder een zadeldak (Vlaamse pannen), gebouwd met "moefen" afkomstig uit de puinen van de Duinenabdij.

Bouwheer was oud-burgemeester van Koksijde, Franciscus Declercq: 1837-1874. Voorzijde in de vorm van een puntgevel, voorzien van aandak en muurvlechtingen. Rondboogportaaltje met sluitsteen en imposten, geflankeerd door vereenvoudigde pilasters op sokkel, welke een kroonlijst schragen. Rechthoekige gevelsteen (opschrift onleesbaar) in de top; bekronend gesmeed ijzeren kruis. Oculi in zijgevels.

  • BIJNENS B., Koksijde-Sint-Idesbald. Grensfietsroute, Koksijde, 1975, p. 51-52.

Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Koorts- of Clercqskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16298 (Geraadpleegd op )