Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen

Gemeente Koksijde

• Adrescontrole Koksijde (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Koksijde (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is beschermd als monument Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen

Beschrijving

Modern bedehuis naar ontwerp van architect J. Lantsoght (Brugge) van 1956. Constructie van staal, beton en betonglas; betonskelet bekleed met witte baksteen; metalen dak kap (blauwgeglazuurde tegels) met doorbroken, centrale spits en klokkenstoel; bekronende, kruisdragende sfeer (koper), creatie van kunstsmid A. Viaene (Izegem); metselwerk door gebroeders Vandekerkhove (Ingelmunster); overkapping volgens berekening van ingenieur Goossens (Gent); glasramen naar ontwerp van J. Lefèvre en F. Kinnen (Luxemburg), uitgevoerd door R. Vandeweghe (Sint-Andries); betonglas naar ontwerp van G. Loire (Chartres).

Plattegrond in vorm van hartmossel (kokkel) bestaande uit convex koorgedeelte (noordwest) waarop twee convergerende, absidiale ruimten (zuid en oost), elk met haakse uitbouw; concave frontgevel (zuidoost) haast volledig geajoureerd door middel van drie partijen glasramen; aanleunend voorportaal in glas-in-beton onder "hangend" betondak.

Open interieur: zicht op altaar niet belemmerd door pilaren; weekkerk en dienstvertrekken in haakse uitbouwen; crypte van Heilige Idesbald naar ontwerp van architect J. Lantsoght (Brugge), in 1969 voltooid.

Mobilair: Hoofdaltaar (travertijn) met symbolen van de Heilige Drievuldigheid, "Alpha" en "Omega" naar ontwerp van M. Witdouck (Lovendegem); zijaltaren door K. Bailleul (Veurne); Onze-Lieve-Vrouwealtaar (steen van Berchères) naar ontwerp van A. Martin (Chartres); Onze-Lieve-Vrouwebeeld (Franse steen) naar ontwerp van Zuster Brigitte Loire (Chartres); hangende Christus (gepolychromeerd lindehout) boven hoofdaltaar, naar ontwerp van M. Witdouck (Lovendegem); doopvont (keramiek) naar ontwerp van R. Vandeweghe (Sint-Andries) in voorportaal; tinnen deksel van R. Bonduel (Sint-Andries); tabernakel (smeedwerk) eveneens door laatst genoemde; elektrostatische orgels van Dereux.

• BIJNENS B., Moderne Kerkenbouw in Frans-Vlaanderen en Veurne-Ambacht (Frans-Vlaams Jaarboekje II, 1969, p. 34-36).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi