Hotel Normandië

Gemeente Koksijde

is beschermd als monument Hotel Normandië

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel Normandië

Typologiehotels
Stijlmodernisme

Beschrijving

Zichtbepalend hotel in bootvorm, gelegen in "Doornpanne" aan "Schipgat", voormalige zeeverbinding langs waar vissersschepen binnenvoeren om via de Blekker koers te zetten op Veurne en De Moeren; gelijkaardig schip in nabijheid op grondgebied Oostduinkerke (zie "La Péniche"); constructie naar ontwerp van L. Bruggeman, architect B.K.W.-Oostduinkerke, 1936. Toepassing "imitatieve" architectuur, zie benaming, verwijzend naar luxe-pakketboot "Normandië"; hierbij gebruik makend van de toen gangbare stijlvormen, als onder meer buisvormige leuningen, kubistische opbouw, ronde oculi; bepleisterde, witbeschilderde bovenbouw op gepikte, bakstenen romp.

• Gemeentelijk Archief Koksijde, plan 1494-1646.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi