Kasteel Moyson

Beschrijving

Landhuis gelegen in een deels omhaagde tuin met imposante beuken, Lourdesgrot van 1960 ten noordoosten en wagenhuis ten zuidwesten. Onderkelderd neoclassicistisch landhuis op rechthoekige plattegrond; dubbelhuis van twee bouwlagen + mezzanino onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gebouwd door dokter L. Voet in 1842 (zie gevelsteen), burgemeester van 1858-1864. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën. gemarkeerd door een middenrisaliet van drie traveeën met centrale rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting. Beluikte rechthoekige (arduinen latei) of rondbogige vensters en rechthoekige mezzaninovenstertjes onder houten latei; bewaard houtwerk. Doorgetrokken lekdrempels en houten kroonlijst. Eenvoudige rechthoekige vensters met rolluikkasten in achtergevel.

Sober interieur met centrale traphal; salon rechts met zwart-marmeren schouw bekroond door spiegel in houten neo-renaissance-omlijsting.

Wagenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), opgetrokken uit gesinterde baksteen; gedrukte rondboogpoorten (deels gedicht) met ijzeren roeden in de boogvelden; overhoekse baksteenfries als gevelbeëindiging.

• Leest Geweest, onder leiding van HERREGODS G., s.l., 1978, p. 63, 108, 212.