erfgoedobject

Hof de Fockewerve

bouwkundig / landschappelijk element
ID
16370
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16370

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof de Fockewerve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hof de Fockewerve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof de Fockewerve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Hof de Fockewerve", in 1164 aangeworven door abt Hugo voor de Sint-Niklaasabdij te Veurne. In 1174 aanzienlijk vergroot door aankoop van "350 ghemeten land". Circa 1621, onder abt Christiaen Druyve (1616-1636) verrijkt met een kasteel. Verdere uitbreiding met aanleg van plantages, boomgaarden en hoven, onder abt Paulus de Gommicourt en zijn nakomers. Een van deze hoven (nummer 5) met monumentale schuur, is deels bewaard.

Grootse, meerledige hoeve, in het zuiden en het westen. Omgeven van een met bomen omzoomde sloot, midden weilanden. Ten oosten, omwalde, met knotwilgen omkranste terp, waarop eens het verblijf van de religieuzen, bereikbaar via bakstenen, verankerde, tweeledige boogbrug. L-vormige opstelling van de hoevegebouwen rondom verhard erf met rechthoekige, door bakstenen muren en paden omgeven vaalt, bereikbaar ten zuidwesten via bakstenen brug, gemarkeerd door twee vierkante hekpijlers op sokkel met bolvormig topstuk en steunbeer. Met bakstenen verhard en naar de sloot afhellend vlak (drenkplaats ?) achter stallingen.

Zuidwestelijke begrenzing van erf gevormd door boerenhuis van thans twee traveeën links opkamer + zes traveeën lager gedeelte en één bouwlaag onder gebogen, deels mank zadeldak (Vlaamse pannen, overstekende rand, laadzolders onder zadeldak boven lager gedeelte), hoger opgetrokken boven opkamer; jaartal 1706 op balk binnenshuis; aangepast in de 20ste eeuw (nieuwe muuropeningen). Verankerde, gele baksteenbouw. Achtergevel thans bepaald door recent aanbouwsel onder zadeldak (nok parallel aan de huis). Linker zijgevel voorzien van aandak, muurvlechtingen, top- en schouderstukken; bouwnaad en sporen van rechthoekige muuropeningen met strekse latei; rechthoekige keldergaten met valluik en houten latei (ook aanwezig in erfgevel); twee rechthoekige vensters, het linkse, oorspronkelijk beluikt en voorzien van een getralied houten bolkozijn, het rechtse, ter hoogte van zolder, met houten kloosterkozijn; zeszijdige cartouche boven laatstgenoemde.

Ten noordwesten van boerenhuis gelegen stallen van negen traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen, overkragende rand). Klimmende dakvensters aan erfgevelzijde. In kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde, gele baksteenbouw. Muizentandfries ter aflijning van westgevel. Bewaard(e) korfboogdeur en -venster op afzaat in het noordelijk gedeelte van beide lange gevels. Overige muuropeningen aangepast. Sporen van schouderstukken in rechter zijgevel. Linker zijgevel voorzien van aandak, muurvlechtingen, topstuk met bolvormige bekroning en uilengat.

Ten noorden van het erf, monumentale dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op het huis) met kort overstekende rand, 17de-eeuws(?)-uitzicht; mogelijk oudere kern. Verankerde, gele baksteenbouw met herbruikt materiaal onder meer "moefen" . Lange gevels deels gestut door middel van steunberen en voorzien van rechthoekige muuropeningen, onder meer schuurpoorten met schouderboogdeurtje, en spleetvormige asemgaten. Laatst genoemde eveneens aanwezig in zijgevels. Oostelijke zijgevel met sporen van lager zittende muurvlechtingen en bouwnaden; centrale, driezijdige steunbeer. Westelijke zijgevel gestut door middel van vijf steunberen met versnijdingen; muurankers I P G 64 in de top, verwijzend naar restauratie van 1964. Bewaard krukgebint.

Ten oosten van het erf gesitueerd wagenhuis, thans omgebouwd tot garage. Bakhuis zonder verdere noemenswaardigheid, ten oosten van vaalt.

  • DE CUYPER G., De abdij- en herenhuizen te Alveringem, in Bachten de Kupe, VII, 6, 1965, p. 145-159.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de kabinetskaart van de Ferraris ligt de omwalde site in het landbouwgebied tussen Alveringem en Lampernisse. Binnen de buitenste omwalling werd het grootste deel van de ruimte ingenomen door een boomgaard. De site was bereikbaar via een dreef in het westen en een voetweg in het oosten. Bij de toegangsdreef werd in de 19de eeuw een kapel opgericht. In de loop van de 20ste eeuw werd de boomgaard omgevormd naar weiland.

Vandaag is de site toegankelijk via de Noord-Ossenaarstraat langs een asfaltweg met gracht en opgaande bomenrij. Bij de kapel aan de toegang staat een opgaande linde. De dubbele grachtenstructuur is nog intact en wordt gemarkeerd door een rij knotbomen. Binnen de omwalling is de tuin ingericht als weiland. Het tracé van de voetweg ten oosten is onverhard gebleven en geeft uit op de Steendamstraat.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Topografische kaarten van België, Tweede editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1880-1884, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

De stallen met 18de-eeuwse kern, die zich in het verlengde van het woonhuis bevonden, werden gesloopt. De oriëntatie van de onderdelen in de inventarisbeschrijving is niet nauwkeurig, bijvoorbeeld de terp bevindt zich ten noorden en de monumentale schuur ten westen van het erf.

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, Noord-Ossenaarstraat 3, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 21 november 2022).
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof de Fockewerve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16370 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.