Beschrijving

Midden weilanden gelegen hoeve met losse bestanddelen, omgeven door ringwal, afgezoomd met populieren. Boerenhuis met voorliggende moestuin op terp. Verhard neerhof waarrond stalgebouwen en schuur U-vormig opgesteld.

Boerenhuis van drie traveeën + twee traveeën rechts opkamer en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), hoger opgetrokken boven opkamer en deels mank, uit de 18de eeuw , doch met 20ste-eeuwse erfgevel. Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekig keldergat met houten bolkozijn en latei, onder opkamer. Nieuwe erfgevel met getoogde muuropeningen onder strek: beluikte vensters en deur met tweedelig bovenlicht. Aanbouwsel tegen noordgevel voorzien van kelderopening met getralied houten bolkozijn en beluikte vensters met houten bolkozijn. Oostelijke zijgevel met topstuk, als mogelijke rest van tuitgevel met aandak en schouderstukken. Rechthoekige keldervensters met houten bolkozijn, in spitsboognis. Sporen van soortgelijke boog boven linker keldergat. Venster met beluikt houten kruiskozijn, geprofileerde tussendorpel en kleine roedeverdeling, in de top.

Haaks op de erfgevel: 20ste-eeuwse uitbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, lagere nok boven vier linker traveeën). Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen onder strek.

Ten noorden, stal van drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand. Verankerde, gele baksteenbouw. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Uilengaten in zijgevels. Aanbouwsel tegen noordgevel.

Loodrecht op laatst genoemd gebouw: langere stalling onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overkragende rand en klimmend laadluik. Verankerde baksteenbouw. Getoogde muuropeningen.

Zuidelijke begrenzing van neerhof gevormd door dwarsschuur onder gebogen zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, gedateerd 1875 (?) door middel van zijgevelsteen rechts. Lange gevels bestaande uit bakstenen voeling en horizontale plankenbeschieting. Rechthoekige schuurpoorten. Bakstenen zijgevels. Ankerbalkgebint.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi