is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
Deze vaststelling was geldig van tot
Meerledige hoeve met losse opstelling van boerenhuis en stalling rondom een begrint erf.
Onder leiding van architect A. Degeyter (Sint-Andries), naar oorspronkelijk model en met herbruik van origineel materiaal ("moefen") heropgebouwd boerenhuis, oorspronkelijk van 1630 volgens bewoners. Jaartal 1758 op balk binnenshuis. Verankerde linker zijgevel met aandak, schouderstukken, topstuk en muurvlechtingen. Verdiept kozijnvenster in getoogde omlijsting op afzaat, in de top.
Links van boerenhuis: stallen onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen, overstekende rand) met oude kern uit de 17de eeuw (?), doch sterk aangepast in de 20ste eeuw (omvorming van oorspronkelijke dwarsschuur). Behouden linker zijgevel: verankerde witgekalkte tuitgevel voorzien van aandak, schouderstukken, topstuk met bolvormige bekroning en muurvlechtingen. Getoogde muuropening met kwartholbeloop en afzaat in de top, boven dichtgemetselde korfboogdeur met kwartholbeloop (baksteen). Rechter zijgevel met aandak en muurvlechtingen. Bewaard steekboogvenstertje, verdiept in dubbele rondboog met kwartholbeloop eindigend op ezelsoor, en afzaat in laatste travee van oostelijke lange gevel. Rechts aanleunende nieuwe bouw.
Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De stallen met 17de-eeuwse kern, die zich ten zuiden van de woning bevonden, werden al kort na inventarisatie gesloopt.