Sint-Annakapel

Gemeente Mechelen

• Adrescontrole Mechelen extra muros (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen extra muros (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is beschermd als monument Sint-Annakapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

Beschrijving

Gelegen op de grens met Mechelen; rechts flankerende linde. Neobarokke wegkapel, gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Cyr. Van den Bergh, in opdracht van Benoit Van Ingelgem (zie marmeren gedenkplaat binnen links). Opgeknapt door de parochianen van Leest in 1977 (zie gedenkplaat van keramiek rechts).

Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, zink). Verwerking van natuursteen voor sokkel, muurbanden en omlijstingen. Klokgevel met rondboogdeur in geringde omlijsting, geflankeerd door geringde pilasters .

Interieur met bakstenen tongewelf. Oorspronkelijk met gepolychromeerd Sint-Annabeeldje uit de 16de eeuw, gestolen in 1974 en vervangen door een bas-reliëf van keramiek, voorstellend Sint-Anna ten Drieën, van de hand van G. Herregods. Smeedijzeren hekje, afkomstig van de vroegere koorsluiting in de kerk.

• Leest Geweest, onder leiding van HERREGODS G., s.l., 1978, p. 203-204.

Auteurs: Kennes, Hilde