Gemeentehuis van Leest en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en onderwijzerswoning van de vroegere jongensschool, heden in gebruik als Post en Openbare Bibliotheek.

Rechthoekig complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1882 naar ontwerp van de provinciale architect L. Blomme (zie marmeren gedenkplaat rechts in de hal van het vroegere gemeentehuis, geplaatst in 1883). Ontwerp gedateerd 1881. Aaneensluitende enkelhuizen met verankerde bakstenen lijstgevels van elk drie traveeën en twee verspringende bouwlagen onder één zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Verwerking van natuursteen voor sokkel, dorpels, lijsten en decoratieve elementen.

Rijker uitgewerkt gemeentehuis links met benadrukte middentravee uitlopend op tuitvormig dakvenster met gevelsteen waarop jaartal MDCCCLXXXII; kruiskozijnen en rechthoekige muuropeningen. Onderwijzerswoning rechts met eenvoudige rechthoekige muuropeningen en sober tuitvormig dakvenster in het midden.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Leest-centrum, dossier 6; Gemeentehuizen, Leest, dossier 1.