erfgoedobject

Hoeve Cruyninghemhof

bouwkundig / landschappelijk element
ID
1643
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1643

Juridische gevolgen

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Cruyninghemhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Cruyninghemhof
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Benaming mogelijk naar de oorspronkelijke eigenaars en naar verluidt de oudst bewaarde hoeve van Leest. Reeds aangeduid op de kaart van 1723 (zie Caertboeck Van Acoleyen, blad 7, nummer 40); het gebouw zou toen dienst gedaan hebben als buitenverblijf van kanunnik Blondeau. De tot in het derde kwart van de 20ste eeuw nog aanwezige rechthoekige omgrachting ten zuiden verwees mogelijk naar een ouder omgracht gebouw.

Hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant op een omhaagd terrein: centraal gekasseid erf met ten noorden woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) uit het eerste kwart van de 18de eeuw, doch met latere aanpassingen; schuur en aansluitend, aangepast wagenhuis (nok loodrecht op de straat) uit de tweede helft van de 18de eeuw-begin 19de eeuw (zie inplanting kadasterkaart 1810) ten zuiden, paardenstal (nok parallel aan de straat) ten oosten, bakhuisje (nok parallel aan de straat) en boomgaard ten zuidoosten van het wagenhuis, moestuin en poel ten zuiden.

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (pannen of kunstleien).

Woonstalhuis van drie + zes + twee latere (zie bouwnaad en bedaking) traveeën, gemarkeerd door overkragend dak op daklijstbalkjes en dakvensters met tuitgeveltjes op schouderstukken; recent opgeknapt met onder meer vernieuwing houtwerk en vrijmaking zandstenen onderbouw; beluikte, rechthoekige vensters, de oorspronkelijke in zandstenen omlijsting; rechthoekige deur in dito omlijsting met lateiconsooltjes en betralied bovenlicht; stal met later (mogelijk het eerste kwart van de 20ste eeuw) ingebrachte rechthoekige venstertjes onder ijzeren I-balk en rondboogdeurtjes in zandstenen omlijsting (één recent gedicht). Betraliede rechthoekige vensters met zandstenen dorpels in de achtergevel; aanbouwsel tegen achtergevel van circa 1868.

Met klimop begroeide, tweebeukige langsschuur, oorspronkelijk van drie, heden van vier traveeën (zie bouwnaad, steunbeer en zandstenen onderbouw). Oostelijke zijtuitgevel met aandak, schouderstukken en muurvlechtingen; gedrukte rondboogpoort met zandstenen hoekblokken; aan erfzijde rondboogdeurtje in zandstenen omlijsting en rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpels; westelijke zijpuntgevel met rechthoekige poort onder ijzeren I-balk. Aansluitend wagenhuis aan oostzijde, drie traveeën met rechthoekige muuropeningen onder houten latei en klimmend dakvenster.

Met wingerd begroeide paardenstal, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, van drie traveeën met getoogde muuropeningen.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Mechelen/Leest, 1868/8.
  • Leest Geweest, o.l.v. HERREGODS G., s.l., 1978, p. 77.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de Kabinetskaart van de Ferraris maakt de hoeve deel uit van het landbouwgebied ten zuidwesten van Leest. De hoeve werd toen aangeduid als ‘Granien’ en net ten zuiden lag een rechthoekige omwalling die een akker omsloot. Vanaf het midden van de 19de eeuw verdwijnt een deel van de grachtenstructuur maar deze blijft herkenbaar in het noordoosten. Bij de hoeve lag een boomgaard.

Vandaag is de omwalling nog deels bewaard, als open water ten zuiden en zuidoosten van de hoeve. Binnen de voormalige omwalling zijn nog restanten van een boomgaard aanwezig.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Hoeve Cruyninghemhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1643 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.