Hoeve 't Hof van Izenberge

Beschrijving

Zogenaamd " 't Hof van Izenberge", historische hoeve met losse bestanddelen, midden ringwal afgezet met abelen; boerenhuis en bakhuis op omhaagde terp; overige nutsgebouwen gegroepeerd rondom grotendeels met bakstenen verhard neerhof met vaalt; boomgaard achter woning en ten zuiden van omwalling.

Ten noorden van neerhof, boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, hanggoot) met overstekende rand (aan achtergevel op modillons), in kern vermoedelijk opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen in steekboogomlijsting: beluikte vensters met houten kruiskozijn, geprofileerde tussendorpel en kleine roedeverdeling (deels oude beglazing), en kozijndeur met getralied bovenlicht en twee treden tellend bordes; gewijzigde rechter opkamervensters. Eerder gesloten achtergevel met nieuwer muurgedeelte en 20ste-eeuws venster ter hoogte van opkamer, links van bouwnaad. Linker zijgevel voorzien van aandak met schouderstukken en muurvlechtingen. Tegen laatst genoemde gevel aanleunende bijbouw van twee traveeën onder lager en mank zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot, nok loodrecht in verlengde van huis). Witgekalkte baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen voorzien van kozijnconstructie. Beluikte vensters met getralied bolkozijn en kleine roedeverdeling in noordgevel. Nieuwe westgevel.

Zuidelijke begrenzing van erf gevormd door dwarsschuur met stallingen: verankerde baksteenbouw van tiental traveeën onder zacht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand, uit de 19de eeuw. Getoogde staldeuren en grote rechthoekige schuurpoorten onder luifel.

Haaks op erfgevel van boerenhuis staand bakhuisje, bestaande uit een twee traveeën tellend voorvertrek onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand, en eigenlijk ovenkot. Witgekalkte baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen: venster met houten kruiskozijn en kleine roedeverdeling, rechts van kozijndeurtje.

Overige hoevegebouwen recenter of sterk verbouwd.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi