Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar ten zuidoosten via verharde oprit; vierkante opstelling van hoevegebouwen rondom het met bakstenen paden doorkruist erf; moestuin achter het woonhuis; boomgaard ten westen van hoeve. Laat 19de-eeuws ensemble. Erfoprit geflankeerd door kleine veldkapel: bakstenen gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende rand, gedateerd 1885 door middel van gevelsteen in de top. Voorkant in vorm van puntgevel, voorzien van aandak, schouderstukken en muurvlechtingen. Korfboogpoortje. Rechthoekige, houten traliedeur. Zijgevels met oculus.

Ten zuiden van erf, boerenhuis van twee traveeën met links opkamer + vijf traveeën lager woonhuis en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot) met kort overstekende rand, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Licht getoogde muuropeningen met strekse latei: kelderopening met getralied bolkozijn; beluikte vensters. Soortgelijke achtergevel, doch slechts één travee tellende met rechts opkamer; sporen van wijziging rondom deur. Lager aanbouwsel van één travee onder lessenaarsdak, tegen westelijke zijgevel.

Ten oosten van erf, stallingen van zeven traveeën onder licht gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen, hanggoot) met overstekende rand op modillons. Verankerde baksteenbouw. Afwisselend rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen.

Gelijkaardig stalgebouw ten westen van het erf: verankerde baksteenbouw, onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het huis), met verbouwde muuropeningen.

Noordelijke begrenzing van het erf gevormd door dwarsschuur: bakstenen constructie onder licht gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overkragende rand. Lange gevels met asemgaten en rechthoekige schuurpoorten met accoladeboogdeurtje.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi