Pastorie Sint-Mildredaparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Pastorie, gelegen midden een nog grotendeels omwalde tuin, toegankelijk ten zuiden naast garage, en ten westen via kleine, gemetselde brug en een met bakstenen verhard wegeltje.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde, gele baksteenbouw. Gemarkeerde plint, pui- en kroonlijst. Aflijnende houten, gekorniste gootlijst. Steekboogvormige muuropeningen met strekse latei en lekdrempel, voorzien van kozijnconstructie met geprofileerde tussendorpel en grote roedeverdeling; beluikte benedenvensters; deur met verdeeld en getralied bovenlicht. Achtergevel met rechts opkamer van twee traveeën, boven twee korfbogige kelderopeningen met getralied kozijn. Verder zelfde gevelopstand, hier afgelijnd met tandlijst, en soortgelijke muuropeningen als voorgevel. Lagere bij bouw onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) tegen oostelijke zijgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi