erfgoedobject

Poort en dorpswoningen

bouwkundig element
ID
16460
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16460

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poort en dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie dorpswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rechts van nummer 42, getoogde toegangspoort onder strek van donkere baksteen met gietijzeren hek; erboven, rondboognis met Mariabeeld. Gekasseid pad naar haaks gelegen huizenblok met bakstenen stoep en voortuintje. Drie enkelhuisjes van één travee en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot, uit de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen met strek; kozijnen met geprofileerde tussendorpel en grote roedeverdeling. Rondbogig zoldervenster in linker zijpuntgevel.


Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Muurschilderingen

In een ruimte achter Beverenstraat 42 zijn muurschilderingen teruggevonden, die hoogstwaarschijnlijk uit de Eerste Wereldoorlog dateren. De ene schildering toont de vlag van het Russische Keizerrijk, zoals die gehanteerd werd in de jaren 1914-1917. Op een ander fragment staan zinsnedes gebaseerd op een spreuk van Julius Caesar uit De Bello Gallico, in het Latijn, Frans en Nederlands: “Horum omnium fortissimi sunt Belgae”, “De tous les Gaulois, les Belges sont les plus braves”, onderaan “de Belgen zijn de dappersten van alle Galliërs”. Op de achtergrond is er versiering in het thema van de Belgische vlag.

In Leisele waren er tijdens de Eerste Wereldoorlog heel wat voorzieningen ingericht, zowel voor de achtergebleven burgerbevolking als voor het leger. Vermoedelijk werd ook deze ruimte ingericht ten behoeve van het leger of de burgerbevolking.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Alveringem

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Poort en dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Alveringem

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.