Baerbeekhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Baerbeekhoeve

Beschrijving

Aan de Baarbeek gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, opklimmend tot de 19de eeuw, heden leegstaand. Deels omhaagd terrein met woonstalhuis ten zuiden, schuur ten noorden, paardenstal en wagenhuis ten zuidwesten, bakhuisje van circa 1864 ten zuidoosten en boomgaard ten noordoosten. In het weiland ertegenover vlasputten uitgegroeid tot vennen.

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Witgeschilderde woning (nok parallel aan de straat) van vier traveeën (twee rechtse traveeën zijn een latere aanpassing, vermoedelijk van circa 1878), zie verschil in metselwerk, bouwnaad en baksteenfries). Rechthoekige muuropeningen met houten latei. Haaks aangebouwde stal van vier traveeën, naar verluidt van 1928.

Schuur (nok parallel aan de straat), naar verluidt van 1870, ter vervanging van een lemen schuur. Paardenstal en wagenhuis (nok loodrecht op de straat) naar verluidt eveneens van 1870, hoewel op het kadaster reeds ingetekend in 1864.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Mechelen/Muizen, 1864/20, 1878/14.