Keunekapel

Gemeente Koksijde

• Adrescontrole Koksijde (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Koksijde (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Keunekapel, 1906

is beschermd als monument Keunekapel, gedateerd 1906

Beschrijving

Benaming ontstaan na 1940. Gebouwd in 1906 door familie Lafosse (Brussel); inwijding op 23/7/1907 door deken Ostyn (Veurne); opengesteld voor eredienst tijdens badseizoen 1907; onder Eerste Wereldoorlog dienstig als parochiekerk voor Nieuwpoortse vluchtelingen; ten gevolge nieuwe kapel van zusters Paulinen (Strandlaan) voor eredienst gesloten op 19/7/1935; verkocht aan kunstschilder en omgebouwd tot villa, zonder uiterlijke wijziging.

Verankerd, witgekalkt bakstenen gebouw onder overkragend zadeldak, blijkbaar geïnspireerd op bestaande vissershuisjes; gerespecteerd duinenreliëf en -flora; inkom onder luifel; gevels geschraagd door middel van steunberen; rechter zijgevel met aandak en muurvlechtingen, uitlopend op vlak gehouden klokkentorentje.

• DAWYNDT A., De "Keunekapel" van St.Idesbald, in Bachten de Kupe, XIII, 2, 1971, p. 57-58.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi