erfgoedobject

Landhuis Muysenhuys of Ter Donck

bouwkundig element
ID
1650
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1650

Juridische gevolgen

Beschrijving

Volgens de overlevering in de 9de-10de eeuw een schans in de Dijlemeander, uitgegroeid tot waterburcht en vol leen in de middeleeuwen.

Oorspronkelijk rechthoekig omgracht complex (zie de Ferrariskaart) met toegangsdreef ten noordoosten; omgrachting heden verdwenen aan noordzijde. Herhaaldelijk heropgebouwd kasteel (onder meer in 1863 op 15de-, 16de-eeuwse puin), waarvan de oudste vermelding minstens opklimt tot de 13de eeuw. Afgebrand tijdens de Franse Revolutie; als ruïne bewaard tot 1860 (gebruikt als steengroeve voor de bouw van de omliggende hoeven); heropgebouwd in 1863 (zie gedenksteen links van de deur) met aanleg van een bijkomende toegangsdreef ten zuiden (vertrekkend van bij het begin van de Muizenhoek, zie aldaar).

Huidig uitzicht van 1959-1965 naar ontwerp van architect Ruelens, met grotendeels gerecupereerde baksteen van het vroegere Muysenhuys en het circa 1962 afgebroken kasteel Vennecourt (zie gemeente-inleiding): bewaard bleven eveneens de rococo-deuromlijsting van blauwe hardsteen, de binnendeuren met deurstukken en de zogenaamde "Vlaamse zaal" met eiken neorenaissance-lambrisering en -schouw; het oorspronkelijk aanwezige goudleder werd gezien de slechte toestand van bewaring verwijderd; vensters met bewaarde luiken en glas in lood (volgens de eigenaar door J. Tuerlinckx).

Aangepaste bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw ten noordoosten: onder meer U-vormig ingeplante neerhoeve (nummer 29) met noordwestelijke vleugel van omstreeks 1868 en zuidoostelijk deel van circa 1886; voormalig wagenhuis naar verluidt van 1863, gerestaureerd in 1992; portierswoning (nummer 31) van circa 1909. Ten noorden van het kasteel: dienstgebouw naar verluidt van 1863 (voormalige stallen met erboven woonvertrekken voor het personeel) met oudere zandstenen plint en sporen van zandstenen hoekblokken. De arduinen, geringde poortpijlers (oorspronkelijk met bekronende siervaas), die zich bevonden bij het begin van de noordoostelijke toegangsdreef, werden bij de jongste wederopbouw binnen de oorspronkelijke omgrachting geplaatst, ten noorden van het kasteel. Ten zuiden van het kasteel: schilderachtig, bepleisterd tuinpaviljoentje, gelegen op een verhevenheid en gedateerd 1767(?), op het kadaster voor het eerst ingetekend in 1887; markante erker en houten stijlen die neerkomen op maskerkoppen.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Mechelen/Muizen, 1868/1, 1886/1, 1887/1, 1909/1.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Muysenhuys of Ter Donck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1650 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.