Hoeve Ammanswalle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ammanswalle

Beschrijving

Voormalige uithoeve van de Duinenabdij te Koksijde. Heden nog grotendeels van een met wilgen omzoomde wal voorziene, hoeve met losse bestanddelen waarvan de schikking nog grosso modo bewaard, confer "Register Generaal ende Nieuwe Verlegheringhe van alle de hofsteden, Landen ende Thienden Competerende d'Abdije van Duynen".

Verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom een gemacadamiseerd erf, bereikbaar via een inrijpoort. Witgekalkte, bakstenen hekpijlers waarvan bovendeel dienstig als duiventil, aan weerszijden verstevigd met (sterk aangepaste) steunberen. Sporen van boogaanzet (oorspronkelijk onder luifel) aan binnenzijde van pijlers.

Boerenhuis van drie traveeën + rechter opkamer van twee traveeën en heden anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), deels mank wegens uitbouw aan de achterzijde. In kern opklimmend tot de 13de eeuw; uitzicht deels 18de-, deels 20ste-eeuws. Linker gedeelte opgetrokken tot op de hoogte van opkamer; bouwnaad bij laatst genoemde. Recente, rechthoekige muuropeningen, op de kelderopeningen onder de opkamer na: rechthoekige keldergaten met kozijn, verdiept in een accoladeboogvormige omlijsting. Rechter zijgevel onder meer met sporen van deels lager zittende muurvlechtingen.

Ten zuiden van woonhuis, gelijklopende stallen van circa elf traveeën, onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw(?). Sporen van aanpassingen: rechthoekige en getoogde muuropeningen naast behouden rondbogige; eveneens recente dakvensters onder zadeldak.

Tegen rechter zijgevel aanleunend, heden als garage benut gebouwtje, onder zadeldak (nok loodrecht op de stallingen, Vlaamse pannen) onder meer voorzien van linker aandak met muurvlechtingen en topstuk.

Ten noorden van deze stallen, recente schuur met stal onder wolfsdak (mechanische pannen) zonder verdere noemenswaardigheid. Tussen beide: vaalt. Ten zuiden van boerenhuis, bakhuis met links aanleunende stal (paarden- ?), onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen), mank (wegens uitbouw) en hoger opgetrokken boven bakhuis; aflijnend baksteenfries; rechthoekige muuropeningen. Rechts zijtuitgevel voorzien van aandak, schouderstukken en muurvlechtingen; daterende gevelsteen 1729 (1726 ?); sporen van voormalig aandak in zuidelijke bakhuisgevel. Zuidzijgevel met vernieuwd aandak, vlechtingen, schouderstukken en topstuk.

• BIJNENS B., Koksijde. Dorp Wulpen. St.-Willibrorduswandelpad, Koksijde, 1978, p. 27.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi