Gemeentehuis van Oostduinkerke

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Koksijde
Deelgemeente Oostduinkerke
Straat Leopold II Laan
Locatie Leopold II Laan 2-4, Koksijde (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Koksijde (actualisaties: 25-06-2008 - 25-06-2008).
  • Adrescontrole Koksijde (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Koksijde (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Oostduinkerke

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

1902: aankoop van grond voor wetshuis; 1929: bouw van gemeentehuis naar ontwerp van architect P. Vandervoort (Ukkel-Nieuwpoort-Bad) van 1927; beschadiging tijdens Tweede Wereldoorlog; 1960: restauratie naar ontwerp van architect A. Degeyter (St.-Andries) van 1954 grosso modo teruggaand op bouwplan van architect P. Vandervoort, evenwel mits toevoeging van dakruiter, -kapellen, uitgewerkt deurrisaliet en bijbouw achteraan; 1973: toevoeging van nieuwe vleugel naar ontwerp van architect A. Degeyter van 1967-'68.

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) voorzien van dakkapellen en centrale, polygonale dakruiter met lantaarn en schipbekroning.

Gele baksteenbouw met gebruik van arduin voor constructieve en decoratieve elementen. Centraal deurrisaliet uitlopend op dakkapel met spiegelboogvenster, gebogen fronton, cartouche, flankerend rolwerk en bekronend beeld van paardenvisser. Rechthoekige vensters; houten kruiskozijnen met geprofileerde tussendorpel op tandlijst; kleine roedeverdeling. Spiegelboogdeur geflankeerd door Dorische zuilen ter ondersteuning van overkragend balkon met gesmeed ijzeren hek tussen postamenten; vleugeldeur met neobarok deurkalf en waaiervormig bovenlicht; rechthoekige deurvenster in geriemde spiegelboogomlijsting met oren en cartouche, op tweede bouwlagen; arduinen bordes met spiegelversiering, ajourwerk en postamenten. Zijtuitgevels. Tegen laatst genoemde aanleunende zijvleugels in aansluitende bouwtrant.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Datum tekst: 1982

Relaties

maakt deel uit van Leopold II Laan (Oostduinkerke-Dorp)

Leopold II Laan (Koksijde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.