Hotel-restaurant La Peniche

Gemeente Koksijde

is beschermd als monument Hotel-restaurant La Peniche

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel-restaurant La Peniche

Typologiehotels, restaurants
Stijlmodernisme

Beschrijving

Hotel-restaurant in bootvorm, in nabijheid van soortgelijk boothotel "La Normandie", gelegen op plaats van vroegere zeeverbinding "Schipgat", waarlangs vissersvaartuigen binnenriepen, om via de Blekker door te varen naar Veurne.

Beschilderde, gecementeerde bakstenen constructie onder plat dak, naar ontwerp van R. Buyle (kunstschilder), gedateerd 1933, zie opschrift van banderolles; toepassing van Pop-Art in architectuur met gebruik van toen gangbare stijlvormen. Verhoogde begane grond met bootsrailing, bereikbaar via pseudo-loopbruggen; voorsteven met ankerversiering; kubistische vormgeving; typerende buisleuningen, ronde oculi en slanke betonzuiltjes.

• Gemeentearchief Oostduinkerke, reeks 874.1, bouwvergunningen B.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi