Home Pro Juventute Air et Soleil

Beschrijving

De home Pro Juventute Air et Soleil werd gebouwd in opdracht van baron Louis Empain. Na een incident op een boot, zonder nadelige gevolgen weliswaar, kent het leven van baron Empain een wending. De industrieel beslist om zijn levenswandel te wijzigen. Hij ziet af van zijn adellijke titel, gaat zijn winstgevende activiteiten tot een minimum beperken en richt de stichting Fondation Pro Juventute op. Deze caritatieve stichting had de verheffing en de ontwikkeling van de jeugd tot doel, zowel op het morele, intellectuele als fysieke vlak. Architect Antoine Courtens, die reeds verscheidene ontwerpen in opdracht van Louis Empain heeft vervuld, krijgt de opdracht om deze home te ontwerpen.

Zakelijke, functionele constructie van drie à vijf bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van architect Antoine Courtens van 1939. De plattegrond ontvouwt : een noordwestelijk gericht hoofdgebouw met rechthoekige plattegrond en een lagere, haakse vleugel van twee bouwlagen aansluitend op het zuidoosten.

Parement van gele sierbaksteen afgewisseld met bruine geglazuurde betegeling rondom de raampartijen en ter hoogte van de dakrand; arduinen plint. Het verzorgde baksteenparement wordt getypeerd door een verdiepte lintvoeg en een uiterst smalle stootvoeg. Vervangen schrijnwerk.

De westgevel vertoont een dubbelhuisopstand : de hoofdingang wordt verticaal geaccentueerd door middel van een centrale boven het dak uitstekende vierkante constructie met een glazen halfcirkelvormige uitbouw als verlichting van het trappenhuis; sober uurwerk links bovenaan als enige decoratie. Links van de trappenkoker: vooruitspringend inkomgebouwtje van anderhalve bouwlaag met een rechthoekige plattegrond en een afgeronde hoek : rechthoekige inkom onder luifel welke links toegang geeft tot trap.

Oostelijke achtergevel getypeerd door een breed middenrisaliet met centrale inkom onder luifel. Voorts vrij sobere horizontaal geaccentueerde gevels gekenmerkt door afgeronde hoeken, luifels, omkaderde raamregisters met geometrische roedeverdeling en oculi. Toegevoegde stalen noodtrap tegen de noordwesthoek. Recente veranda tegen de achtergevel. Aangepast interieur met onder meer de hall, de trappenkokkers, de refter en de kapel als herkenbare oorspronkelijke ruimten.

• Gemeentelijk Archief Koksijde, Sinjoorkens Pro Juventute, plannen, Reeks 874.1.
  • CULOT M., PIRLOTA M. , Antoine Courtens, Créateur Art Déco, AAM éditions, Brussel, 2002..