Burgerhuis La Coursive

Gemeente Koksijde

• Adrescontrole Koksijde (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Koksijde (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is beschermd als monument Burgerhuis La Coursive

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis La Coursive

Beschrijving

Integraal bewaard rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan Zeedijk), met trapgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gedateerd 1899, jaartal aangebracht in gelauwerde gevelsteen op borstwering. Verankerde rode baksteenbouw op arduinen sokkel, met gebruik van natuursteen (Euvillesteen?) onder meer voor kordons, stijlen, dorpels, sluit- en hoekstenen, dekplaten; verhoogde begane grond op souterrain; erkervormig uitgebouwde middentravee met bekronend balkon ter hoogte van derde bouwlaag; vlak gehouden bovenverdieping en top; rechter deurtravee bereikbaar via getrapt bordes; links toegang tot souterrain; voornamelijk rechthoekige muuropeningen, op begane grond voorzien van strekse latei, op bovenverdieping van ronde of getoogde ontlastingsboog met maskervormige sluitsteen; deels kleine roedeverdeling.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi