erfgoedobject

Home Pays de Charleroi

bouwkundig element
ID: 16539   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16539

Juridische gevolgen

Beschrijving

Home opgetrokken in 1950, ter vervanging van een drieledig gebouw, naar ontwerp van architect Gaston De Bruycker (Sint-Idesbald), als dus danig gesigneerd in de plint van toegangstrap. Deze home werd opgetrokken in opdracht van de VZW Au Pays de Charleroi - Les Femmes Prévoyantes, gevestigd in de Palais des Peuples te Charleroi.

Zichtbepalend vakantietehuis gelegen midden in het duingebied op een duinentop. Het gebouw vertoont een zakelijke functionele stijl. Complex van drie bouwlagen onder platdak met U-vormige plattegrond, bestaande uit : een noord-zuid gerichte hoofdvleugel met rechthoekige plattegrond en, aansluitend tegen de zuidgevel, twee haakse vleugels, een langere en een kortere respectievelijk ten westen en ten oosten. Materialen. De hoofdstructuur van het gebouw is uit gewapend beton in combinatie met een parement van gele sierbaksteen afgewisseld met de rode betegeling voor de onderbouw, de raamomlijstingen en de trappen kokers; betonnen bovendorpels voor de muuropeningen. Vensteropeningen voorzien betonnen roedeverdeling in combinatie met ijzeren raamwerk voor de opendraaiende elementen. Houten schrijnwerk voor de deuren. De horizontaal uitgewerkte gevels worden getypeerd door raamregisters, welke worden benadrukt door de ritmerende betegeling en door de doorgetrokken uitstekende onder- en bovendorpels. De twee hoger uitstekende halfronde trappenhuizen met glazen wand vormen de verticale accenten in de noordelijke gevelwand. De zuidgevel is voorzien van een balkonvormend terras ter hoogte van de eerste verdieping toegankelijk via betonnen steektrappen.

Oostgevel (straatzijde) is voorzien van een bescheiden rechthoekige inkom onder luifel met aansluitend balkon. Interieur. De oorspronkelijke indeling bleef bewaard. De oostelijke inkomhall, gelegen ter hoogte van de eerste verdieping geeft toegang tot de verschillende niveaus. De verschillende verdieping vertonen een analoge planindeling getypeerd door een centrale gang met kamers links en rechts ervan. De verdiepingen zijn bereikbaar via de twee trappenkokers. Als pendant van de inkomhall bevindt zich aan het westelijke uiteinde van de hoofdvleugel de eetzaal op de eerste verdieping. De keuken is gelegen op de zelfde verdieping in de haakse zuidwestelijke vleugel. Behouden materialen: zoals het schrijnwerk van de deuren, de cementtegelvloeren en de granitotrappen met dito borstweringen met buisvormige leuningen.

  • Koksijde, Gemeentelijk archief, Pays de Charleroi, Reeks 874, 1 p.

Bron     : Beschermingsdossier DW002383
Auteurs :  Huys, Martine


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Home Pays de Charleroi [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16539 (Geraadpleegd op 10-07-2020)