erfgoedobject

Hof ter Bommelaere

bouwkundig element
ID
16541
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16541

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Bommelaere
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Bommelaere
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van de verankerde en witgekalkte bakstenen gebouwen, onder pannen zadeldaken, aan weerszijden een gebetonneerd, hoger liggend erf met vaalt, nabij Bommelaeregracht; rest van wal ten oosten van schuur.

Ten zuiden, boerenhuis met rechts aanleunende stallen, uit het eerste kwart van de 19de eeuw, confer gevelsteen, doch sterk aangepast in de 20ste eeuw onder meer aanbouwsels en nieuwe muuropeningen. Linker zijgevel met spoor van lager zittende muurvlechtingen (latere verhoging) en gevelsteen met jaartal 1812.

Ten noorden, gelijklopend met boerenhuis, dwarsschuur uit het eerste kwart van de 19de eeuw; Westelijk gedeelte omgevormd tot stalling; rechthoekige muuropeningen onder meer schuurpoorten en klimmend dakvenster. Bewaarde oostzijgevei op sokkel, met sporen van muurvlechtingen, ovaal uilengat, en centrale steunbeer met versnijdingen. Lager aanbouwsel (20ste-eeuwse garage) tegenwestgevel.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.


Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de belangrijkste hoofdkwartieren uit de sector gevestigd op de hoeve, die op militaire kaarten ook Ferme Pauwels wordt genoemd. Getuigen daarvan zijn drie betonnen militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog nabij het hof. Constructie 1 is de meest zuidoostelijke constructie, tegen de boerderijgebouwen aan gebouwd. Constructie 2 ligt iets meer ten noordwesten ervan en is op een bakstenen muur na vrijstaand. Constructie 3 ligt in een weide tegen de Bommelaerevaart.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Geallieerde militaire post I Hof ter Bommelaere

  • Omvat
    Geallieerde militaire post II Hof ter Bommelaere

  • Omvat
    Geallieerde militaire post III Hof ter Bommelaere

  • Is deel van
    Wulpen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof ter Bommelaere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16541 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.