Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie

Gemeente Koksijde

• Actualisatie Koksijde (actualisaties: 25-06-2008 - 25-06-2008).
  • Adrescontrole Koksijde (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Koksijde (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van 1890

Beschrijving

Pastorie, midden tuin, aan de straatzijde afgezet door middel van een laag, bakstenen muurtje met hek.

Imposant, alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (mechanische pannen), van 1890 naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne) ter vervanging van voormalige bouwvallige pastorie. Rechthoekig gebouw van gele baksteen met aflijnend baksteenfries onder houten gootlijst. Gemarkeerde plint ten gevolge de doorlopende onderdorpel. Neogotisch getinte gevelordonnantie: rechthoekige muuropeningen (vernieuwd houtwerk) opgenomen in zogenaamde Brugse travee. Rechthoekige panelen op borstwering; rondboognisje boven inkom. Achtergevel met soortgelijke gevelindeling. Tegen de linkerzijgevel, lagere bijbouw van één travee en één bouwlaag onder aanleunend schilddak (mechanische pannen) in gelijkaardige bouwtrant. Serre tegen beraapte rechterzijgevel. Recentere garage links van voortuin.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi