Landhuis Les Pommiers met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Les Pommiers

Beschrijving

Zogenaamd "Les pommiers". Alleenstaand landhuis midden beboomde tuin met onder meer boomgaard, naar ontwerp van architect A. Hannaert (Ukkel), van 1922. Baksteenbouw van één bouwlaag boven natuurstenen plint. Stijl, materiaalgebruik (imitatievakwerk) en bedaking (pannen zadeldak met dakvensters) herinneren aan Normandische landhuizen.

• Stedelijk Archief Nieuwpoort, reeks 874.1. nummer 355.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Tuin

De villa ligt midden in de noord-zuid georiënteerde tuin. De toegang aan de Brugse Steenweg wordt gemarkeerd door twee ronde bakstenen hekpijlers op hardstenen voet met een ronde, hardstenen bekroning. Een lindendreefje leidt naar de woning. Het zuidelijke tuingedeelte is aangeplant met een gemengde boomgaard, ten noorden van het landhuis ligt een kleine siertuin met gevarieerde bomenrand. In 2008 werd in het weiland ten westen een nieuw groepsverblijf opgetrokken dat ook een klein deel van de tuin opslokte. Het landhuis zelf is als vakantiewoning ingericht.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 20008, Nieuwpoort [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 22 december 2022).
  • Google Maps, Satellietbeelden, Brugse Steenweg 19, Nieuwpoort [online], http://www.maps.google.com (geraadpleegd op 22 december 2022).