Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

Gemeente Nieuwpoort

• Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is beschermd als monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Tags Wederopbouw

Beschrijving

Nummer 2. Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Gelegen ten oosten van de kerk en links laag aansluitend bij de Hal. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (n // plein, mechanische pannen) met linker dakschild, gedateerd 1922 door middel van sierankers; bakstenen lijstgevel in neo-Vlaamse-renaissancestijl met streekgebonden karakter naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge).

Linker zijrisaliet van twee traveeën met bekronende tuitgevel. Zogenaamd Brugse traveeën, links met drielob en rechts rechthoekig afgedekt; houten kruiskozijnen onder meer gebogen links boven, met kleine roedenverdeling en luiken. Afzaten met arduinen lekdrempels. Borstwering en boogvelden met ruiten spiraalvormige baksteenversiering. Rechthoekig boven- en zoldervenster met kozijn, verdiept in rondboogomlijsting met traceerwerk en afzaat. Accoladeboogdeur met rechthoekig drieledig bovenlicht, gevat in verdiepte rechthoekige omlijsting. Geprofileerde bakstenen kroonlijst. Lager linker aanbouwsel met uitzicht van een opkamer; één travee onder zadeldak (mechanische pannen). Beluikt houten bolkozijn met kleine roedenverdeling verdiept in rechthoekige omlijsting op afzaat. Links aandak.

• S.A.N., reeks 861. 32/35: 5/6, bundel pagina 23.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi