Hoekhuis ontworpen door A. Golenvaux

Gemeente Nieuwpoort

• Actualisatie Nieuwpoort (actualisaties: 27-05-2008 - 29-05-2008).
  • Adrescontrole Nieuwpoort (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis ontworpen door A. Golenvaux

Beschrijving

Nummer 16. Klein hoekhuis bij Ankerstraatje. Tegen rechter zijgevel, kruisbeeld onder houten luifel en opschrift: "Van oorlog en wee, van rampen op zee, van stormen en onweer, verlos ons O Heer".

Breedhuis van één bouwl. onder zadeldak (mechanische pannen), uit het begin van de jaren 1920 en gesigneerd A. Golenvaux r. in arduinen vensteronderdorpel. Baksteenbouw boven gecementeerde en grijsbeschilderde plint. In- en uitgezwenkte geveltop met drie gekoppelde rondboogvenstertjes onder doorlopende druiplijst. Begane grond met winkelpui ingeschreven in getoogde omlijsting met druiplijst; houten constructie van l.deur gekoppeld aan r.drielicht, beide met kleine roedenverdeling in de bovenlichten. R.zijpuntgevel met fiaal, aandak en muurvlechtingen; twee gemarkeerde schoorsteentrav. Twee rondbogige zoldervensters onder gebogen druiplijst. Oculus l. beneden.

L., aansluitende arbeiderswoning met dubbelhuisopstand (nr. 14).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi