Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Eclectisch rijhuis geïnspireerd op de regionale Vlaamserenaissance-stijl.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), naar ontwerp van architecten M. Braeckman en E. Van Imschoot (Nieuwpoort) van 1922. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor plint met casementen, puilijst, paneelwerk van borstwering, speklagen, vensterkozijnen en -boogvelden, doorlopende waterlijsten, aanzetstenen, consoles en topstukken. Lijstgevel met ongelijke traveeën indeling en risaliet uitlopend op trapgevel met overhoekse fialen; gemarkeerd door halfronde erker met drielicht, op uitgerokken schelpvormige console op de eerste verdieping. Geveltop met oeil-de-boeuf en drielicht onder ontlastingsbogen, ingeschreven in klokvormige omlijsting. Kruiskozijnen zonder middenstijl in het benedenvak, op de begane grond. Kruis- en kloosterkozijn links op de tweede bouwlaag. Verdiepte korfboogomlijstingen met schelp- en gestileerd bloemmotief in het boogveld; gekoppelde tudorboogjes (glas in lood). Twee linker traveeën afgelijnd met paneelwerk, tussen uitgelengde consoles rechts; houten gootlijst op consoles doorbroken door dakvenster met inzwenkende belijning, top- en schouderstukken.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1. nummer 386.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi