Rateaufabrieken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rateaufabrieken

Beschrijving

Oorspronkelijk Rateaufabrieken, later AMB RATEAU NV (Algemene Machine Bouw), opgericht in 1912 als filiaal van een Parijse Maatschappij, voor de fabricatie van pompen. Na de Eerste Wereldoorlog overschakeling op het maken van compressoren, ventilatoren en turbines voor schepen; naderhand fabricatie van ketels voor centrale verwarming. Fel beschadigd tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, doch telkens heropgebouwd.

Aaneengesloten bakstenen gebouwen met metalen vakwerk onder parallelle zadeldaken en recente loodsen.

Op het einde van de Watertorenstraat gelegen watertoren zonder schacht, met kuipgedeelte steunend op open voet, van 1931.

• SMEKENS R. & SCHROONS F., Muizen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummers 66-67.
  • VAN CRAENENBROECK W., Onderzoek van de watertorens in België. Eindrapport januari 1990, 37-39 en bijlage 1, 8.