Onderwijsgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijsgebouwen

Beschrijving

Sint-Bernarduscollege en Vrije Visserijschool. Instituut ten Bogaerde. Volgens twee gevelstenen (nummer 5): college opgericht in 1879 door pastoor Wafelaert en vernield in 1914, echter wederopbouw in 1922 en herdenkingsplechtigheid ter ere van bisschop Wafelaert in 1929. Schoolcomplex met hoofdgebouwen (1922) uitziend op Marktplein (nummer 5) en Sint-Sebastiaanstraat (nummer 2); rechts van laatstgenoemde, moderne vleugel op hoek bij W. Deroolaan. Achtergelegen speelplaats met architecturaal minder interessante, naast recentere, schoolgebouwen en deels ingebouwde neogotische kapel.

Neogotisch gevelontwerp van architecten Pil en Carbon (Oostende) van 1921. Fraaie baksteenarchitectuur van twee via lichte knik aansluitende gevels met twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan het Marktplein en Sint-Sebastiaanstraat; leien, mechanische pannen); houten dakkapelletjes (nummer 2) en geprofileerde schoorstenen met gegroefde pilastertjes. Voornamelijk verticaal gemarkeerde gevels door zogenaamde Brugse traveeën met hardstenen kruis- (onder meer drielichten) en bolkozijnen (dakvensters); neogotisch traceerwerk in boogvelden en overkragende korfboogjes op borstwering van nummer 5. Traveeën alternerend met gesloten borstwering op tandlijst en dakvensters met trapgevel waarvan de bredere de bekroning zijn van risalieten.

Marktplein, nummer 5. Links deurrisaliet met tudorboogdeur tussen twee kleine tudorboogvensters met pseudo-kruisbloem, onder fries van overkragende tudorboogjes met centrale rondboognis; beeld van Heilige Bernardus gevat in rechthoekige omlijsting met traceerwerk. Eén travee breed rechter zijrisaliet met grote rondboognis voorzien van traceerwerk en oeil-de-boeuf; heden afgelijnd door middel van borstwering doch volgens bouwaanvraag bekroond met torentje onder spits.

Georiënteerde neogotische kapel uit het begin van de jaren 1920. Eenbeukig bakstenen gebouw met vijfzijdige oostelijke apsis. Zadeldaken (leien). Ingebouwde westelijke tuitgevel. Lange gevels en apsis met respectievelijk gekoppelde en enkele spitsboogvensters tussen steunberen. Aflijnend spitsboogfries onder tandlijst. Ten oosten aandak met top- en schouderstukken.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 218.
  • Sint-Bernarduscollege - Nieuwpoort 1879-1929. Gedenkboek der Viering van de vijftigste verjaring der stichting van het college, s.l., s.d.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi