Stadhuis Nieuwpoort met conciërgewoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Nieuwpoort
Deelgemeente Nieuwpoort
Straat Marktplein, Hendrik Geeraertplein
Locatie Marktplein 7, Hendrik Geeraertplein 1, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwpoort (actualisaties: 27-05-2008 - 29-05-2008).
  • Adrescontrole Nieuwpoort (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Stadhuis Nieuwpoort met conciërgewoning

Deze bescherming is geldig sinds 28-11-1985.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadhuis van Nieuwpoort

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nummer 7, H. Geeraertplein, nummer 1. Stadhuis. Gelegen op Z.Marktzijde tussen Hal en Onze-Lieve-Vrouwekerk. Met eerst genoemde links verbonden door middel van overbouwde doorgang naar het H. Geeraertplein. Het oorspronkelijk Stadhuis, wederopgebouwd na de eerste wereldoorlog en thans Vredegerecht en Politiecommissariaat, staat op de hoek van Langestraat met Oostendestraat (Langestraat, nummer 85). Huidig Stadhuis met conciërgewoning uitziend op H. Geeraertplein (nummer 1), en vermelde overbouwde doorgang naar ontwerp van architecten J. Viérin (Brugge) en F. Van Hove van 1921; jaarankers 1922 in Z.gevel van Stadhuis.

Gebouw op grosso modo G-vormig grondplan. Twee bouwl. onder zadeldaken (leien) N.hoofdvleugel (n // Marktplein) met dubbelhuisopstand van zeven traveeën. Lagere conciërgewoning, eveneens dubbelhuis, tegen Z.zijtrapgevel van O.vleugel. Baksteenarchitectuur; imitatieve variante op de regionale Vlaamserenaissancestijl cf. ontleende patronen: rechthoekige nuuropeningen verdiept in geprofileerde korf- en tudorboogomlijstingen met afzaat en doorgetrokken lek drempels, getrapte dakvensters, typisch aediculavenster tussen bakstenen volutenversiering in geveltop van centraal dakvenster van Z.gevel, geprofileerde bakstenen kroonlijst voor de lange gevels, geprofileerde hoge schoorstenen met pilastertjes, zijtrapgevels. Ook houtwerk aansluitend bij de regionale traditie: kruiskozijnen met geprofileerde tussendorpel en kleine roe denverdeling, naast eenvoudige kozijnvensters. Z.gevel met geaccentueerde begane grond: deurrisaliet afgelijnd door middel van bakstenen balkonleuning met gekoppelde spitsbogige casementen. Geprofileerde tudorboogdeur op natuurstenen neuten; gebogen doorlopende druiplijst onder gevelsteen met stadswapen tussen voorstelling van visser en boer, en inscriptie "Novus Portus"; steektrap met ijzeren leuning.

Tussen Hal en Stadhuis: overbouwde doorgang naar het H. Geeraertplein, van twee bouwlagen onder zadeldak (n // Marktplein, leien). Korfbogige doorgang met bakstenen kruisgewelf. Erboven, respectievelijk bakstenen ruitmotief en vier gekoppelde rondboogvensters (glas-in-lood) op doorlopende afzaat. Bakstenen kroonlijst.

Mobilair: In de hal van het Stadhuis: strafschilderij "Ester voor Ahasverus - dood van Haman", toegeschreven aan de pseudo Karel van Ieper, van 1578; afkomstig uit het voormalig Stadhuis.

  • S.A.N., reeks 811.11; 802.5.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Aan de gevel van het stadhuis, naast de ingang, is een kleine bronzen gedenkplaat voor de eenheid draadloze telegrafie bevestigd. Voorstelling in vlakreliëf van een helm met daaronder de letters TSF DT en een brandend olielampje, omlijst door twee zuiltjes waartegen twee gekruiste palmtakken liggen.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Marchand, Sofie (21-04-2017 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Marktplein

Marktplein (Nieuwpoort)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.