Stadswoningen ontworpen door J. Gunst

Beschrijving

Neogotisch getinte eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect-landmeter J. Gunst (Nieuwpoort) en gedateerd 1922 door middel van gevelsteen. Breedhuizen met twee bouwlagen van respectievelijk twee en drie traveeën (nummer 23) onder mansardedak (mechanische pannen, leien). Bakstenen lijstgevels met gemarkeerde sokkel; getraliede rechthoekige kelderopeningen. Geaccentueerde tweede travee met kleine erker (drielicht) op de bovenverdieping onder getrapt dakvenster. Verticale gevelbelijning door middel van zogenaamd Brugse traveeën. Rechthoekige muuropeningen onder latei van Euvillesteen, ingeschreven in korf- of rondboogomlijsting of afzaat; imposten en ontlastingsboogjes op de begane grond; bovenvensters met schelp- en maskervulling. Verzorgd houtwerk: houten kruiskozijnen onder meer drielicht (nummer 21) met profiel en kleine roedeverdeling, op de bovenverdieping. Aflijnende muizentand. Getrapt dakvenster en dakkapellen onder leien spitsbekroning.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 350.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi