Bankgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw

Beschrijving

Bankgebouw volgens onder meer ijzeren uithangbord. Enkelhuis met neobarokke inslag; vier traveeën van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen, leien) met twee dakkapellen, naar ontwerp van architect A. Hannaert (Ukkel) van 1922. Bakstenen lijstgevel met verwerking van hardsteen voor sokkel met aansluitend paneelwerk erboven, balusters van borstweringen, vensterkruisen (bovenverdieping) en -omlijstingen, steigergaten, in- en uitgezwenkte dakvenstertop. Sierankers. Gevelordonnantie: variante op zogenaamde Brugse traveeën systeem. Rechthoekige benedenvensters en -deur met sluitsteen; versierde hekken. Houten gootlijst op consooltjes.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 349.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi