Bankgebouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Nieuwpoort
Deelgemeente Nieuwpoort
Straat Marktstraat
Locatie Marktstraat 54-56, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwpoort (actualisaties: 27-05-2008 - 29-05-2008).
  • Adrescontrole Nieuwpoort (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bankgebouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiebankgebouwen
Stijlneobarok
Dateringinterbellum

Beschrijving

Bankgebouw met neobarokke inslag op hoek bij Marktplein en Potterstraat. Hoekhuis van vier traveeën + een afgeschuinde hoek- en hoofddeurtravee + drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien, kunstleien), van 1922 volgens cartouche; naar ontwerp van architect A. Daniëls (Oostende). Baksteenbouw met verwerking van natuursteen voor gemarkeerde sokkel en architectonische versieringen. Begane grond verlevendigd met geblokte pilasters. Vlakke pilasters op kraagstenen op de bovenverdieping; Corintisch kapiteel en postament bij hoektravee; via geprofileerde en gekorniste kroonlijst aansluitend bij dakkapellen met vleugelstukken, gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en topstuk. Meer uitgewerkte hoekdakkapel met driehoekige frontonbekroning op tandlijst. Aangepaste rechthoekige vensters met rondboogveld onder druiplijst met gestrekte uiteinden en sluitsteen, op de begane grond. Getoogde vensters met sluitsteen, op de tweede bouwlaag; deurvenster met ijzeren balkonleuning bij hoektravee. Dakkapellen: rondboogvensters met sluitsteen, en in vlakke omlijsting met sluitsteen en imposten bij hoektravee. Deuren tussen pilasters, versierd met voluten bij hoofddeur met bordes.

  • Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 231.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Datum tekst: 1982

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Marktstraat

Marktstraat (Nieuwpoort)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.