erfgoedobject

Bankgebouw

bouwkundig element
ID
16598
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16598

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Bankgebouw met neobarokke inslag op hoek bij Marktplein en Potterstraat. Hoekhuis van vier traveeën + een afgeschuinde hoek- en hoofddeurtravee + drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien, kunstleien), van 1922 volgens cartouche; naar ontwerp van architect A. Daniëls (Oostende).

Baksteenbouw met verwerking van natuursteen voor gemarkeerde sokkel en architectonische versieringen. Begane grond verlevendigd met geblokte pilasters. Vlakke pilasters op kraagstenen op de bovenverdieping; Korintisch kapiteel en postament bij hoektravee; via geprofileerde en gekorniste kroonlijst aansluitend bij dakkapellen met vleugelstukken, gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en topstuk. Meer uitgewerkte hoekdakkapel met driehoekige frontonbekroning op tandlijst. Aangepaste rechthoekige vensters met rondboogveld onder druiplijst met gestrekte uiteinden en sluitsteen, op de begane grond. Getoogde vensters met sluitsteen, op de tweede bouwlaag; deurvenster met ijzeren balkonleuning bij hoektravee. Dakkapellen: rondboogvensters met sluitsteen, en in vlakke omlijsting met sluitsteen en imposten bij hoektravee. Deuren tussen pilasters, versierd met voluten bij hoofddeur met bordes.

  • Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 231.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bankgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16598 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.