Duynenhuys

Gemeente Nieuwpoort

• Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is beschermd als monument Duynenhuys

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Duynenhuys, refugium Ter Duinenabdij Koksijde

Tags Wederopbouw

Beschrijving

Nummers 13, 15. Zogenaamd "Duynenhuys" volgens gesmeed ijzeren uithangbord (nummer 13). Voormalig refugium van de Ter Duinenabdij van Koksijde, en verblijfplaats van Albrecht en Isabella tijdens het beleg van Oostende (1601-1604). Verwoest tijdens de eerste wereldoorlog en wederopgebouwd in neo-Vlaamse-renaissancestijl met regionale inslag in het begin van de jaren 1920. Thans voornamelijk schermgevel waarvan algemene opstand, aflijning en plastische uitwerking van dakvenster verwijzen naar het vooroorlogs uitzicht uit XVI. Thans herberg (nummer 13) en warenhuis cf. opschrift van cartouche op borstwering (nummer 15).

Respectievelijk. diephuis met twee- en breedhuis met drie traveeën van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Dubbelhuisopstanden. Fraaie baksteenarchitectuur van trapgevel naast lijstgevel waarvan twee middentraveeën uitlopen op rondbogig aediculavenster onder in- en uitgezwenkte top met rolwerk van hardsteen. Lelie- en hartvormige sierankers Rechthoekige kozijnvensters onder meer houten kruis- en kloosterkozijnen met kleine roedenverdeling, verdiept in tudor- en korfboogomlijstingen met geprofileerd beloop; bakstenen klaverbladmotief in de boogvelden. Lijstgevel afgelijnd met baksteenfries van schildmotief tussen trigliefen. Rechter herbergpui (nummer 13): rechthoekige muuropeningen ingeschreven in drie verdiepte en gekoppelde korfboogomlijstingen onder druiplijst; analoog versierde boogvelden. Nummer 15: deels beglaasde korfboogpoort tussen twee verdiepte houten kloosterkozijnen; links en rechts, twee korfboogdeuren onder meer blinde linker, met gebogen druiplijst, onder œil-de-bœuf (kleine roedenverdeling) voorzien van gebogen druiplijstje met gestrekte uiteinden.

• A.R.A., inventaris 622, nummer 892.
  • WYBOC., Nieuport ancien et moderne, Rijsel-Parijs, [1904], pagina's 120-121.