Haringrokerij Sardinerie Henri Carbonez N.V.

Beschrijving

Voormalige "Sardinerie Henri Carbonez N.V." volgens opschrift. Industriële haringrokerij opgericht in 1901 door Henri Carbonez, gevolgd door toevoeging van een afdeling voor ingemaakte viswaren. Na brand van 1914 en oorlogsschade werd het bedrijf in 1922 heringericht met medewerking van de architecten G. Devalck en A. Tavernier. Gesloten in de jaren 1960.

Vervallen fabriekscomplex ingeplant op hoek bij Nijverheidstraat. Twee haaks op de straat en naast elkaar gelegen bakstenen vleugels. Korte verbindingsmuur aan straatzijde, met toegangspoort tussen pilasters; binnenplaats met ronde fabrieksschoorsteen aansluitend bij de westvleugel. Lage oostvleugel onder asymmetrisch zadeldak (mechanische pannen); schoorstenen met specifieke vorm eigen aan bedrijfsfunctie.

Westvleugel, rechts begrensd door Nijverheidstraat, bestaat uit twee woonhuizen met achteraan aansluitend fabrieksgebouw onder zaagdak. Twee arbeiderswoningen met enkel- (nr. 69) en dubbelhuisopstand (nummer 67) van twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevels gemarkeerd door twee banden in geometrisch metselverband. Rondboogvensters en- rechthoekige vensters onder houten latei; boogveld in visgraatverband op de begane grond. Accoladeboogdeuren ingeschreven in rechthoekige vlakke omlijsting met oren en neuten; gebogen druinlijst. Rechter zijgevel: oeil-de-boeuf op de begane grond (nummer 6). Fabrieksgedeelte: gepikte plint en pilasters.

• Stedelijk Archief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 343.
  • BEUN J ., Leven en werken in een "Sardinerie" te Nieuwpoort, in Bachten de Kupe, XXII, 4, 1980, p. 72-77.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De heer Roland MORTIER, kleinzoon van de oprichter van de sardinerie, gaf op 2 juni 2013 onderstaande informatie mee:

De sardinerie en haringrokerij werd opgericht door Henri Carbonez. Hij bezat ook een haringrokerij in Roeselare, in de Arme Klarenstraat. De Sardinerie Henri Carbonez bracht zijn sardines op de markt onder de merknaam "Les trois Pacificateurs" De sardinerie was vanaf het begin de jaren 1950 niet meer rendabel. Uiteindelijk werd de sardinerie verkocht, eind jaren 1950 of ten laatste in de vroege jaren 1960.