Klooster der zusters Clarissen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Nieuwpoort
Deelgemeente Nieuwpoort
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 4, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwpoort (actualisaties: 27-05-2008 - 29-05-2008).
  • Adrescontrole Nieuwpoort (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster der zusters Clarissen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Klooster der zusters Clarissen. 1876: vestiging van de Arme Klaren te Nieuwpoort in het voormalig en deels vernielde klooster der paters Recolletten. Carolina, Burggravin de Patin de Langhmarck, bekostigde de bouw van een nieuw klooster. 1877: toevoeging van een meisjesschool, in 1955 overgedragen aan de zusters van Ingelmunster. Na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, wederopbouw van het klooster naar ontwerp van architect A. Dankelman (Brussel) vanaf 1920. Inwijding van de kapel in 1921.

Kloostergebouwen rondom rechthoekige binnentuin; achterliggende tuin ten westen, die via hoge muur uitziet op de Hoogstraat. Gezandstraalde straatgevels met respectievelijk kapel (nummer 7) en klooster (nummer 9, 9a).

Neogotische kapel van baksteen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien); dakkapellen, en achtkantige dakruiter onder ingesnoerde spitsbekroning (leien). Eenbeukig gebouw van tien traveeën, geritmeerd door middel van vlakke steunberen boven afgeschuinde sokkel met verschillende niveaus naargelang de straathelling. Eerste travee: korfboogdeur waarboven respectievelijk spitsboognisje met beeld van Heilige Clara, en oculus. Verlichting door middel van spitsbogige tweelichten met afzaat. Gevelaflijning door middel van tandlijst met dropmotief. Zijpuntgevels met schouderstukken.

Interieur met neogotische inslag zie onder meer altaar. Nummer 9, 9a. Kloostergebouw. Straatzijde. Twee bouwlagen van negen traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met drie dakkapellen (afgewolfd zadeldak, leien) (nummer 9), + hoger enkelhuis van drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met analoge dakkapel (nummer 9a). Bakstenen lijstgevels met afgeschuinde sokkel; eenvoudige varianten op de regionale Vlaamse-renaissancestijl. Aflijnend muizentandfries met dropmotief. Rechthoekige vensters; houtwerk aansluitend bij de regionale kozijntraditie, met kleine roedeverdeling en luiken (nummer 9). Geprofileerde korfboogvensters met bakstenen afzaat, doorgetrokken op de bovenverdieping (nummer 9a). Korfboogdeuren, ingeschreven in uitgelengde rondboogomlijsting bij nummer 9a. Rechts aandak met schouderstukken (nummer 9a).

Achterliggend kloosterpand met aansluitende architecturale kenmerken.

  • Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 28. De arme Klaren van Nieuwpoort, s.n., Nieuwpoort, 1961.
  • VANDENBOHEDE W., De stichting van de Arme Klaren te Nieuwpoort, in De Gidsenkring, X, 2, 1972, p. 4-6.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Nieuwpoort)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.